Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODRŽANA RASPRAVA O PRAVILNIKU O MINIMALNIM TEHNIČKIM USLOVIMA ZA TRGOVINU NA OTKUPNIM MESTIMA


U orgnaizaciji Zadružnog saveza Beograda, Udruženja poljoprivrede i pehrambene industrije i Udruženja trgovine održana je rasprava na temu pravilnika o minimalnim tehničkim uslovima za trgovinu na otkupnim mestima uz učešće predstavnika tržišne ispekcije Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, fitosanitarne inspekcije i veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumartstva i vodoprivrede RS.

Otkupno mesto je specijalizovana trgovina na veliko poljoprivrednim proizvodima i domaćim životinjama, u kojem se obavlja organizovani otkup poljoprivrednih proizvoda i domaćih životinja, od poljoprivrednih proizvođača, radi dalje prodaje ili obavljanja druge poslovne delatnosti kupca. Minimalni tehnički uslovi su uslovi koji se odnose na : prostor, uređaje, spoljašnje odlike prostora, način prodaje robe, opremu i uređaje za skladištenje robe.

Predmet otkupa su poljoprivredni proizvodi dobijeni gajenjem biljaka, uključujući žetvu i ubiranje plodova i uzgojem domaćih životinja. Na otkupnom mestu je neophodno da se primenjuju tehnički, higijenski i veterinarsko-sanitarni uslovi za prijem, merenje, skladištenje, utovar i istovar poljoprivrednih proizvoda i domaćih životinja, u skladu sa posebnim propisima.

Od 1. oktobra 2012 godine PDV je povećan sa 5% na 8% i ne može se isplaćivati gotovinski, već samo preko tekućeg računa ili računa štednje poljoprivrednog proizvođača, istaknuto je na sastanku. Zaključeno je da je neophodna intezivnija kontrola svih inspekcija zajedno kako bi se suzbila nelojalna konkurencija koja je prisutna prilikom otkupa poljoprivrednih proizvoda a pogotovo prilikom otkupa domaćih životanja. Od 12.000 otkupnih mesta koliko je bilo registrovano prošle godine, predstavnici tržišne inspekcije su uspeli da obiđu samo 1.500 otkupnih mesta što čini oko 15% od ukupnog broja otkupnih mesta u Srbiji.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Beograda, 11.7.2013.