Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: ZASTAREVANJE NEUPLAĆIVANIH DOPRINOSA - PRESEDAN ZA PREVARU RADNIKA. KAKVA SE PORUKA ŠALJE POSLODAVCIMA KOJI SAVESNO RADE?


Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da je izmenom poreskih zakona uvedeno zastarevanje za neuplaćivanje socijalnih, penzijskih i drugih doprinosa, što nikada nije bio slučaj.

Odnedavno može se desiti da se u vreme kada građanin, radnik ide u penziju i ustanovi se da pre 10 godina njegov poslodavac nije bio savestan, nije poštovao zakon i nije uplatio recimo dve godine penzionog osiguranja, taj radnik nema pravo čak ni da tuži tog poslodavca, objasnio je Janković.

Ukoliko je kojim slučajem to saznao ranije, pa tužio poslodavca, često je dobijao otkaz, rekao je Janković u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Taj radnik je platio sudske takse, vodio dug i mukotrpan sudski postupak i platio izvršenje tog sudskog rešenja koje je naknadno dobio, rekao je Janković.

"Ako je prošlo više od 10 godina, čak ni ta sudska presuda po novim zakonima Srbije više ništa ne vredi", kazao je Janković.

SA DRUGE STRANE, POSLODAVCI KOJI SU UPLAĆIVALI TAKVE DOPRINOSE I POŠTOVALI ZAKON, SADA SU U SITUACIJI DA VIDE DA NJIHOVE KOLEGE NA TRŽIŠTU, KOJE SU IMALE POVOLJNIJE USLOVE U POSLOVANJU, JER NISU UPLAĆIVALE DOPRINOSE, DANAS PROLAZE NEKAŽNJENO, DODAO JE JANKOVIĆ.

Prema njegovoj oceni, reč je o sa njegovog stanovišta, prevari radnika.

"Imam hiljade građana, koji mi se obraćaju, ukazujući da su iscrpli sva pravna sredstva, da su tužili, da su dobili presude protiv svojih poslodavaca", rekao je Janković i dodao da se u Ustavu Srbije kaže da je država garant u ostvarivanju prava građana.

On je istakao da hiljade građana Srbije više nisu u prilici, niti da tuže, a ako su tužili, niti da ostvare tu svoju sudsku presudu.

Uz to, vlada je uvela i mogućnost za sebe da na predlog nadležnog ministra i danas, ako je neko preduzeće u procesu privatizacije ili restrukturiranja, po diskrecionoj oceni vlade, da oprosti poreska dugovanja tom preduzeću i da oprosti neuplaćene doprinose, što zaista predstavlja presedan, dodao je Janković.

Izvor: Tanjug