Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

FISKALNI SAVET OPOMINJE DA VLADA MORA DA SPREČI KRIZU JAVNOG DUGA


Vlada Srbije mora da obezbedi da budžetski deficit u ovoj godini ostane u planiranim okvirima, kao i da se smanji u 2014. da bi sprečila krizu javnog duga, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta, Pavle Petrović.

  • Petrović je, na konferenciji za novinare, istakao da fiskalni tokovi iz prošle i prva dva meseca ove godine ukazuju da bi budžetski deficit u 2013. mogao da dostigne 4,5 odsto BDP, umesto planiranih 3,6 odsto.
  • Ako se na to dodaju i troškovi novih intervencija države, kao što je recimo, pomoć "Železari Smederevo", stvarni deficit bi mogao da dostigne i pet odsto BDP-a, upozorio je on i dodao da bi vlada morala da na vreme reaguje i spreči takav razvoj događaja.

Petrović je napomenuo da je, zbog strukturnih promena u javnim prihodima, još uvek rano za pouzdanu prognozu kretanja budžetskog deficita, jer su napravljene značajne promene u sistemu naplate PDV-a, tako da će podaci za prvi kvartal pružiti više informacija.

On je podsetio na predlog Fiskalnog saveta da se izvršenje budžeta Srbije prati kvartalno, kako bi se predupredila zakasnela reakcija na pogoršanje fiskalnih tokova, ali i preduzele korektivne mere ako se odstupa od ciljeva.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija i privrede načelno je pristalo na predlog Fiskalnog saveta, ali se tek očekuje konačan dogovor.

Petrović je napomenuo da je javni dug na kraju prošle godine premašio 18 milijardi evra, odnosno 63 odsto BDP-a, a na kraju februara ove godine verovatno je porastao i iznad 19 milijardi evra.

On je istakao i da privremeno smanjenje javnog duga u januaru nije neuobičajena pojava i ne znači zaokret ka smanjenju javnog duga, kao i da prevremeno otplaćivanje nije trajno smanjenje duga, već se time samo skuplji dug zamenjuje jeftinijem.

Izvor: Tanjug