Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: O LEGALIZACIJI I SPORAZUMIMA SA RUSIJOM I UAE


  • SkupštinaSrbijezavršilajeraspravuopredloženomzakonuolegalizacijiiunastavkurazmatrajupotvrđivanje više sporazuma sa Rusijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, među kojima su sporazumi o saradnji u oblasti odbrane, poljoprivrede, uzajamnog podsticanja i zaštiti ulaganja, vrednim milijardu dolara.
  • Objedinjena rasprava o međunarodnim sporazumima, ticala se i sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o odobrenju državnog izvoznog kredita srpskoj vladi i o potvrđivanju Ugovora o garanciji između Srbije i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj, projekat železnička stanica Beograd Centar - FazaI, akcenat stavio na ugovor sa UAE.

Kompanija Al Dahra će uložiti oko 400 miliona dolara u propale kombinate, uključujući i modernizaciju mreže kanala za navodnjavanje, a dodatnih 100 miliona dolara biće namenjeno seljacima za kupovinu opreme, kako bi mogli da modernizuju svoju proizvodnju.

"Drugi deo iz razvojnog kredita Abu Dabija biće iskorišćen za investiranje u mrežu kanala za navodnjavanje ove godine u Vojvodini i Mačvi, a prave se studije izvodljivosti da se u naredne dve do tri godine to proširi na celu Srbiju", rekao je ministar finansija.

Kada je reč o Predlogu sporazuma u oblasti odbrane, ministar je rekao da je taj sporazum vredan 220 miliona dolara i da UAE žele da ulože u proizvodnju sofisticiranijih sistema, posebno raketnih, čiji je domet do 50 kilometara. Tako ce biti zaposlen i Vojnotehnički institut i domaća nauka, kako bi proizveli nešto što je vrednije od municije koju sada proizvode.

Prema ministrovim rečima, do kraja meseca će delegacija vlade putovati u UAE gde će potpisati obavezujući ugovor sa Al Dahrom u oblasti poljoprivrede, ali će se razgovarati i o strateškom partnerstvu Jata sa njihovim avio prevoznikom Etihad.

Ministar je dodao da su partneri iz UAE zainteresovani i da rade luku Pančevo, bilo da izrade novu ili da preuzmu postojeću, kao i da se razgovara I sa vlasnicima fabrike poluprovodnika.

"Zainteresovani su i da otvore njihovu banke, pošto nigde u Evropi nemaju svoju banku i u pregovorima su sa NBS da dobiju licencu i da preko Beograda pokriju čitav region", rekao je ministar.

  • Ministar građevinarstva i urbanizma najavio je da će uskoro početi rad na izradi zakona o izgradnji i planiranju kojim će biti predviđeno da se građevinska dozvola dobije za najviše 30 dana, a svi potrebni dokumenti na jednom šalteru.
  • Prema Predlogu zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole nisu predviđeni nikakvi troškovi i naknade za upis objekata, a građani će plaćati samo izradu geodetskog snimka, ukoliko je nemaju od ranije, što iznosi oko 10.000 dinara.

U Srbiji ima oko 1,3 miliona neupisanih objekata.

Poslanik Aleksandar Antić je kazao da je amandmanom predviđeno da će biti upisano pravo svojine na objektu, bez sticanja prava na zemljište ako je taj objekat izgrađen na zemljištu koje je u svojini ili je na njemu upisano pravo korišćenja nekog trećeg lica.

  • Antić je kazao da je prihvaćen predlog da se upis prava svojine na objektima izgrađenim bez dozvole ograniči na porodične i stambene objekte do 300 kvadratnih metara, stanove u zgradama do 200 kvadratnih metara, poslovni prostor u zgradama do 100 kvadratnih metara i objekte za potrebe zanatske delatnosti do 100 kvadratnih metara.

Transparentost Srbija pozvala je Vladu Srbije da povuče iz procedure predlog Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole o kome raspravlja Skupština Srbije, jer bi, kako ističu, njegovo usvajanje ugrozilo pravnu sigurnost u toj oblasti.

"Eventualno usvajanje predloga Zakonom o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole o kome raspravlja skupština dodatno ugrozilo bi pravnu sigurnost u oblasti u kojoj je već nastalo mnoštvo problema usled nespremnosti državnih organa da obezbede sprovođenje zakona i jednakost građana pred zakonom", navodi se u saopštenju Transparentnosti Srbija.

Izvor: Tanjug