Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

22 PREDUZEĆA IZ SRBIJE NA MEĐJUNARODNOJ IZLOŽBI HRANE I PIĆA U MOSKVI


Predstavnici 22 preduzeća iz Srbije predstaviće proizvode na 20. međjunarodnoj izložbi hrane i pića "Prodekspo 2013" u Moskvi.

Predstavnike kompanija iz Srbije predvodiće predsednik PKS Miloš Bugarin, a Komora već 17. put organizuje nastup srpske privrede na "Prodekspu", najvećoj godišnjoj specijalizovanoj izložbi u Rusiji i Istočnoj Evropi, koju poseti u proseku oko 60.000 ljudi.

Tokom sajma, planirani su susreti predstavnika komorskog sistema Srbije i Ruske Federacije, kao i predstavnika Moskovske asocijacije privrednika.

U sastavu delegacije, pored predsednika PKS Bugarina, biće i predstavnici komorskog sistema Vojvodine. 

Na izložbenoj površini od 81 kvadratnog metra, potencijal srpske prehrambene industrije predstaviće 22 firme, medju kojima su Polimark, Banini, Neoplanta, Aleva, Benlian Fuds, Master Frigo, Yumis, ITN.

Proizvodni program 14 firmi, sa oznakom "Najbolje iz Vojvodine" na dva štanda, predstaviće Pokrajinski sekretarijat za privredu u Novom Sadu.

Medju tim firmama su Repro trejd, Apatinska pivara, IM Topola, Jazak voda, Vitamin, Zdravo Organik, Žitko, Vinarija Kovačević, Vinarija Vinum, Lipov fruškogorski med, Promont grup, Dijamant, Institut za ratarstvo i povrtarstvo i DTD Ribarstvo.

Privrednu saradnju Srbije i Rusije karakteriše medjusobna bescarinska trgovina za oko 99 odsto robe iz Carinske nomenklature prema Protokolu, koji su vlade dve države potpisale 22.jula 2011. godine u Beogradu.

Protokolom je definisana liberalizacija medjusobne trgovine za sve vrste tepiha i podne pokrivače, nameštaj, registar kase, monitore i projektore, televizijske prijemnike, skrob i glikozni sirup.

Razmena Srbije i Rusije je obeležena konstantnim deficitom na srpskoj strani, kome prevashodno doprinosi učešće energenata u rasponu do 80 odsto.

Robna razmena u 2012. godini iznosila je 2,7 milijardi dolara i manja je 21 odsto nego 2011.Izvoz iz Srbije veći je za oko 9,5 odsto u odnosu na 2011. i lane je vredeo 871,4 miliona dolara. Uvoz je opao za 30,7 odsto i dostigao je 1,84 milijarde dolara, dok je negativan saldo u trgovini Srbije sa Rusijom 976,5 miliona dolara.

Rusija je peti partner Srbije kod izvoza sa učešćem od oko 7,6 odsto, a nakon sedam godina drugi u uvozu sa učešćem od oko 10,2 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi oko 47 odsto, a proširena je lista roba koje se izvove na rusko tržište, naveli su u PKS.

Izvor: Tanjug