Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SKUPŠTINA RS: ZAVRŠENA DEBATA O IZMENA ZAKONA O VBA I VOA, U NASTAVKU O JUŽNOM TOKU: Nadzor elektronskih komunikacija samo uz odobrenje suda


  • Poslanici republičkog parlamenta završili su načelnu debatu o izmenama Zakona o Vojnobezbednosnoj i Vojnoobaveštajnoj agenciji (VBA i VOA) koje treba da obezbede da vojne bezbednosne službe u budućnosti nadzor elektronskih komunikacija ne mogu da obavljaju bez odobrenja suda, a podršku tim izmenama najavile su i skoro sve stranke opozicije.
  • Poslanici će u nastavku debatovati o predloženom zakonu o Južnom toku, koji treba da ubrza eksproprijaciju zemljišta i pripremu terena za izgradnju tog gasovoda kroz Srbiju.

Donošenjem posebnog zakona za "Južni tok" stvaraju se uslovu za pribavljanje potrebnih dozvola i izgradnju deonice tog magistralnog gasovoda kroz Srbiju, u koju će biti uloženo oko 1,7 milijardi evra.

“Odluka Ustavnog suda od 1. juna 2012. godine napravila je na mali problem u funkcionisanju naših agencija. Ustavni sud je svojim merama zabranio mogućnost da direktor VBA zatraži tajni elektronski nadzor telekomunikacija i informacionih sistema radi prikupljanja podataka”, rekao je ministar odbrane.

On je, dodao da je neophodno da se odluka Ustavnog suda poštuje, makar ona stvarala poteškoće, a da će se o zaštiti ljudskih prava i sloboda starati Viši sud.

Prema njegovim rečima, kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o VBA i VOA, radi se o suštinskoj izmeni u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

  • Suština izmene zakona, jeste u tome da odluku za primenu određene mere i postupka donosi Viši sud u sedištu Apelacionog suda, a za područje Apelacionog suda na čijem području se priprema ili je preduzeta ta radnja čije je otkrivanje, praćenje i onemogućavanje u nadležnosti VBA.

“Pošto predloženo rešenje predstavlja meru zadiranja u ljudska prava i slobode i ne predstavlja meru iste vrste u odnosu na mere iz nadležnosti Vrhovnog kasacionog suda, smatramo da je Viši sud dovoljan garant zakonitosti primene postupka i mera”, rekao je Vučić.

On je dodao da su propisani mehanizmi i procedure u skladu sa najvišim mehanizmima sudske zaštite ljudskih prava i sloboda i to mnogo vise nego što je bio slučaj u prethodnom zakonu.

Direktor VBA Svetko Kovač rekao je na sednici Odbora da nova pravila usporiti način reagovanja tih agencija, ali će one, kako je napomenuo, raditi u skladu sa zakonom i efikasnije kako se budu uhodavale sa novim pravilima.

Kovač je objasnio je rad VBA i VOA nakon što je Ustavni sud proglasio odredbu o tajnom elektronskom nadzoru telekomunikacija i informacionih sistema protivustavnom, otežan i usporen i da one posle toga nisu primenjivale meru tajnog nadzora.

"Da ne bi bilo posledica po brzinu rada morali smo da nađemo način kako da radimo u hitnim slučajevima poput međunarodnog terorizma i u vanrednim slučajevima", rekao je Kovač i dodao da se predloženim izmenama predviđa da tu meru odobrava viši sud u sedištu apelacionog suda za područje apelacionog suda gde se priprema ili je preduzeta radnja čije je otkrivanje, praćenje i onemogućavanje u nadležnosti VBA.

Kovač smatra da je Srbiji dovoljna jedna vojna služba bezbednosti.

Kako je rekao, "Srbiji je sa ovakvim potrebama dovoljna jedna vojna služba bezbednosti koja bi bila obaveštajno-bezbednosna".

Odgovarajući na pitanje novinara u parlamentu da prokomentariše ideju objedinjenja bezbednosnih službi u jednu jedinstvenu nacionalnu službu, Kovač je naveo da je VBA od ranije zastupala takvu ideju i da je napravila projekat objedinjenja i da će to biti tema rasprave posle koje će biti doneta odluka kakvo će biti rešenje.

Govoreći o izmenama Zakona o VBA i VOA, Kovač je naveo da je dosadašnjim zakonskim rešenjima bilo predviđeno da direktor VBA daje nalog za primenu mere tajnog elektronskog nadzora telekomunikacija bez uvida u njihov sadržaj, a da će u buduće tu meru donositi viši sud.

  • "U okviru ovog rešenja precizirali smo mehanizam kako se ne bi smanjila efikasnost službi, odnosno kako će se postupati u hitnim slučajevima. U vanrednim situacijama direktor VBA može dati nalog za primenu, ali je dužan da traži saglasnost sudije. Dogovoreno je da to funkcioniše u svako doba dana”, objasnio je Kovač.

Prema njegovim rečima, suština je da ni do sada nije postojala mogućnost uvida u sadržaj komunikacija, već da je bilo u pitanju pristup zadržanim podacima, bez uvida u njihov sadržaj.

"To i dalje ostaje, znači bez uvida u sadržaj i time se može ostvariti uvid samo u takozvani listing - ko je sa kim komunicirao, koliko je trajala komunikacija", pojasnio je Kovač.

Dnevnim redom nove sednice bio je predviđen i Predlog rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih lica i drugih građana koji su oštećeni u svojim imovinskim i drugim pravima u državama nastalim na području bvše Jugoslavije, ali je on povučen iz skupštinske procedure zbog daljih konsultacija o sadržaju teksta.

Poslanici će u sredu ili četvrtak raspravljati o predlogu odluke o prestanku funkcije predsednici Vrhovnog saveta sudstva.

Kako je najavio predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu novinarima u parlamentu,  Skupština Srbije neće ocenjivati njen rad već  je obavezna da poštuje odluke najviše sudske instance a to je Ustavni sud Srbije.

Petrović je podsetio da je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnom odluku o izboru Mesarović i da parlament mora da poštuje odluke tog organa.

Izvor: Tanjug