Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O RADU: U KONAČNOJ VERZIJI IZMENA ZAKONA O RADU NIJE PREDVIĐENO OSNIVANJE AGENCIJA ZA IZNAJMLJIVANJE RADNIKA, A PREDVIĐA SE RAD NA ODREĐENO VREME U TRAJANJU OD DVE, ODNOSNO TRI GODINE


U konačnoj verziji izmena Zakona o radu nije predviđeno osnivanje agencija za iznajmljivanje radnika, što je bila jedna od glavnih primedbi sindikata, koji najavljuju učešće u javnoj raspravi koja će početi za desetak dana.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), Ljubisav Orbović, rekao je da su predložena rešenja stigla u taj sindikat i da u nacrtu ima dosta odredaba u kojima su uvaženi stavovi sindikalnih organizacija.

"Mi, ipak, sa predloženim izmenama zakona moramo da se upoznamo detaljnije i razmotrimo ih pre nego što damo konačno mišljenje", rekao je Orbović.

Prema njegovom mišljenju, dobro je to što se u konačnoj verziji ipak ne predviđa uvođenje agencije za iznajmljivanje radnika.

Predstavnici tog sindikata ranije su ukazali da je za njih neprihvatljiv i finansijski deo izmena zakona koji se odnosi na različite naknade zbog odsustva sa rada i slično, što bi, kako strahuju, moglo da utiče na smanjenje zarada za nekoliko procenata.

Orbović je rekao da će sindikati učestvovati u javnoj raspravi i izneti stav o tome šta je dobro, a šta loše u zakonu.

Državni sekretar Ministarstva rada, Zoran Martinović, rekao je za Tanjug da bi javna rasprava, imajući u vidu da su potrebne pripreme za njeno organizovanje, mogla da počne 18. decembra.

Prema zakonu, kako je naveo, javna rasprava može da traje najmanje 20 dana, a da će nakon toga predlog izmena zakona biti dat na mišljenje Socijalno-ekonomskom savetu, a potom i resornim ministarstvima.

Martinović je podsetio da je u izmenama predviđeno produženje rada na određeno sa12 meseci na dve godine, ili za starije radnike na tri godine.

On je rekao da se očekuje stav sindikata o predloženim rešenjima i da će nakon toga početi javna rasprava kako bi se omogućilo da zakon bude usvojen u roku u kojem je planiran.

Ministar privrede Saša Radulović kazao je prošle nedelje da očekuje da će izmene Zakona o radu u skupštinsku proceduru ući do kraja godine, a da će zakon biti usvojen već u januaru.

Izvor: Tanjug