Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SKUPŠTINA RS: ZAVRŠENA NAČELNA RASPRAVA O BUDŽETU


Skupština Srbije završila je raspravu u načelu o Predlogu republičkog budžeta za 2014. godinu, kojim su predviđeni:  

  • prihodi od 929,94 milijarde,
  • rashodi od 1.113 milijardi dinara i
  • deficit od 4,6 bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Najavljeno je da će se rasprava o pojedinostima nastaviti u četvrtak 12. decembra, a očekuje se da budžet bude usvojen pre zakonskog roka - 15. decembra

Ministar finansija Lazar Krstić je kazao da predloženi budžet za 2014. godinu nije ni idealan ni najbolji, ali je realan i jedini mogući u ovom trenutku.

Poslanici opozicionih stranaka ocenili su da je predloženi budžet Srbije za 2014. godinu neostvariv, nema plan razvoja i ubrzano povećava zaduženost države.

Krstić je izjavio da predlog budžeta za narednu godinu predstavlja polaznu osnovu za uvođenje reda u javne finansije.

Tokom rasprave Krstić je istakao da taj budžet Srbiju približava Uniji, jer odslikava pravo stanje stvari i polazna je osnova ka tome što će biti jedan od kriterijuma približavanja EU - a to je uvođenje reda u javne finansije.

Krstić je najavio i da će se pitanje višestrukih plata i penzija državnih funkcionera rešavati do sredine naredne godine, i to sistemskim rešenjima, a ne na individualnim primerima.

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da je u predlogu budžeta izdvojeno četiri milijarde dinara za stvaranje industrije investicionih društava u Srbiji, što će stvoriti preduslove za razvoj inovativnih kompanija i upošljavanje mladih stručnjaka.

On je tokom skupštinske rasprave o predlogu budžeta kazao da ta industrija treba da privuče 100 miliona evra za inovativne projekte, i doneće veliku prekretnicu u zapošljavanju mladih.

Radulović je kazao da je razlog za odliv mozgova i taj što je privreda slaba i ne kreira potrebna radna mesta za započinjanje karijera i ostvarivanje želja i stremljenja mladih.

Ovaj projekat, čija je realizacija planirana u 2014. godini, trebalo bi da zaustavi taj trend, ukazao je on i dodao da je projekat rađen po uzoru na izraelski model , koji se pokazao kao veoma uspešan.

Ministar je ukazao da su u toku pregovori sa određenim brojem privatnih fondova koji treba da se pojave u Srbiji, objašnjavajući da bi država iz budžeta finansijski učestvovala u njima sa 20 do 40 odsto.

Krstić je dodao da je za aktivne mere zapošljavanja u budžetu za narednu godinu predviđeno ukupno 2,6 milijardi dinara, od čega su 400 miliona dinara ranije preuzete obaveze.

Što se tiče subvencija za poljoprivredu, Krstić je rekao da one jesu smanjene, da će se to činiti svuda gde se one ne koriste produktivno, i dodao da će poljoprivrednicima biti obezbeđeni povoljni krediti za konkretne projekte i za pospešivanje proizvodnje iz kreditne linije Razvojnog fonda Abu Dabija.

Izvor: Tanjug