Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKON O NARODNOJ SKUPŠTINI RS


Predsednik Narodne skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je u pripremi novi zakon o Narodnoj skupštini i naglasio da je za njegovo izglasavanje neophodna podrška javnosti.

Stefanović je na prezentaciji knjige "Javna rasprava" kazao je da će se novim zakonom poboljšati komunikacija parlamenta sa građanima.

"Suština celog procesa je da se glas građana čuje, da narodni poslanici budu neko ko narod predstavlja, ali i da se omogući građanima da kroz javna slušanja direktno učestvuju u procesu donošenja odluka", istakao je Stefanović.

Govoreći o institutu javnog slušanja, predsednik srpskog parlementa, naglasio je da se on redovno koristi u našoj zemlji, kao i da je za skupštinu veoma važno učešće građana u zakonodavnom procesu.

Javna slušanja, kako kaže, dovode do konkretnih rešenja.

"Što je kvalitetnije javno slušanje, zakoni se mirnije usvajaju na sednici", poručio je Stefanović.

On je kazao da je Skupština Srbije kao institucija otvorena za građane, da osim direktnih prenosa plenarnih sednica na TV, građani mogu da pročitaju stenografske zapise sa sednica na sajtu parlamenta, kao i da se sednice Odbora takođe nalaze na interenetu.

Autorka njige "Javna rasprava", prof. Marjana Pajvačić, kazala je da je veoma važno da se skupština "otvori" za građane, navodeći da su u knjizi sabrana uputstva kako građani mogu da učestvuju u javnoj raspravi.

Ona je dodala da trenutno građani mogu u javnom slušanju da učestvuju u zakonodavnom procesu parlamenta i dodaje da bi bilo dobro da mogu da učestvuju i u kontrolnoj ulozi parlemnta.

Naime, kako ističe, Srbija ima dobre zakone, ali se oni često ne sprovode.

Centar modernih veština zajedno sa Fondacijom Konrad Adenuer organizovali su prezentaciju animiranog filma "Javno zagovaranje u Narodnoj skupštini Srbije" i prezentaciju knjige "Javna rasprava".

Izvor: Tanjug, 10.10.2013.