Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

IZMENAMA ZAKONA USVOJENO DA STUDENTI I DALJE IMAJU ŠEST ROKOVA I 48 BODOVA USLOV ZA BUDŽET, KAO I OSNIVANJE AKADEMIJE ZA NACIONALNU BEZBEDNOST


Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o visokom obrazovanju koji omogućava studentima da i ove godine imaju šest ispitnih rokova i da uslov za budžet bude 48 bodova, umesto 50.

Studenti će tako i u školskoj 2013/2014. godini moći da budu finansirani iz budžeta, ako u prethodnoj školskoj godini ostvare najmanje 48 ESPB bodova i rangiraju se u okviru ukupnog broja studenata čije se studije finansiraju iz budžeta.

To rešenje, kako je navedeno u obrazloženju zakona, propisano je "radi zaštite interesa studenata, umanjenja efekata ekonomske krize, zbog izvesnog finansijskog opterećenja po osnovu plaćanja školarine i gubitka prava iz oblasti studentskog standarda za veliki broj studenata".

Takođe, usvojenim izmenama se uspostavlja zakonski osnov za osnivanje visokoškolske ustanove za ostvarivanje studijskih programa za potrebe nacionalne bezbednosti - Akademije za nacionalnu bezbednost.

Poslanici nakon glasanja nastavljaju prvu sednicu jesenjeg zasedanja na kojoj će debatovati o sedam zakona - o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, izmene i dopune Zakone o elektronskoj trgovini, o zaštiti konkurencije, kao i potvrđivanje sporazuma između Srbije i Maroka.

Poslanici vladajuće koalicije smatraju da bi najpre trebalo utvrditi stanje u javnom sektoru pre nego što se krene u racionalizaciju, ali i upozoravaju da bi višak zaposlenih pre trebalo prerasporediti, a ne otpustiti..

"Idemo u reformu državne uprave, treba da ustanovimo koliko ima zaposlenih, koliko ih je zaista potrebno i onda da stvorimo zakonske uslove da može da se obavi reforma", rekao je Dačić, a na pitanje da li to znači otpuštanja u javnom sektoru, odgovorio da će otpuštanja biti "svuda gde više ne može da se izdrži".

“Na osnovu jasne baze podataka znaćemo u kojoj meri je potrebna profesionalizacija javnog sektora, da li i gde postoji višak zaposlenih ili negde ima i manjka”, objašnjava Zoran Babić.

On ukazuje da je u prethodnom periodu dolazilo do odliva sredstava iz budžeta, da su mnogi uzimali otpremnine na primer u lokalnim samoupravama, pa se zapošljavali u javna preduzeća ili ministarstva i da je to bilo moguće jer nije postojala jedinstvena baza podataka, ali da to u buduće neće biti moguće.

Suština transformacije javnog sektora je, da se zna koji su sektori gde je potrebno više ljudi, dok sa druge strane postoji neefikasni delovi javnog sektora gde treba otpuštati kao što su najveći gubitaši i preduzeća koja subvencijama koje dobijaju najviše opterećuje budžet.

Izvor: Tanjug, RTV