Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraMINISTARSTVO FINANSIJA U VEZI OBRAČUNA PDV NA ELEKTRIČNU ENERGIJU


Ministarstvo finansija

-          ZA PROMET POSLE 1. OKTOBRA 2012.godine PDV SE OBRAČUNAVA PO STOPI 20 %

Na sav promet koji se izvrši posle 1. oktobra primenjuje se stopa poreza na dodatu vrednost od 20 odsto, po odredbama izmenjenog Zakona o PDV-u koji je 1.oktobra stupio na snagu, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija, povodom obračuna vise stope tog poreza na potrošenu električnu energiju.

Kako je objašnjeno, koja stopa PDV će biti primenjena zavisi od toga kada je izvršen promet dobara.

Promet dobara nastaje danom očitavanja stanja primljene vode, električne energije, gasa i toplotne energije koju vrši isporučilac u cilju obračuna potrošnje, kako je propisano članom 14, stav 1, tačka 4 izmena i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrednost, precizirali su u Ministarstvu

Elektroprivreda Srbije (EPS) uradila je sve po zakonu prilikom obračunavanja PDV-a za račune za struju za septembar, izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović.

On je novinarima na međunarodnom Sajmu ekologije i energetike u Beogradu rekao da je EPS poštovao sve smernice koje je dobio od Ministarstva finansija.

"EPS nije napravio nikakav propust", naglasio je Obradović.

Niški Centar za zaštitu potrošača Forum saopštio je juče da je Elektroprivreda Srbije u računima za struju isporučenu u septembru nezakonito uračunala porez na dodatu vrednost (PDV) od 20 odsto i zatražio da to ispravi. PDV je uračunat po novoj stopi iako je povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto stupilo na snagu 1. oktobra.

Predsednik tog centra Jovan Jovanović rekao je juče da Zakon o porezu na dodatu vrednost u članu 15. reguliše da je promet usluga završen danom kada je završeno pojedinačno pružanje usluga, da je usluga snabdevanja strujom završena 30. septembra, pa se PDV mora obračunati u visini od 18 odsto.

Obradović je na pitanje zašto struja nije obračunata 30. septembra pre povećanja PDV-a rekao da je EPS ograničen ljudskim resursima i operativnim procedurama i da ni na koji način ne može u jednom danu da očita sva brojila.

Prema njegovim rečima, EPS razmatra i razgovara o uvođenju novih brojila gde je moguće daljinsko očitavanje utrošene energije.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović kazala je da pitanje PDV-a za septembarske račune nije u nadležnosti njenog ministarstva, već Ministarstva finansija.

Izvor: Tanjug