Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEVROPSKA KOMISIJA: SKROMAN NAPREDAK SRBIJE U REFORMI PRAVOSUĐA I VLADAVINI PRAVA


Kada je reč o vladavini prava i posebno o reformi pravosuđa, Komisija je utvrdila veoma skroman napredak tokom protekle godine i poručila da je neophodno doneti novu strategiju reforme pravosuđa.

"Da bi se uspostavilo poverenje građana, vlasti moraju da razmotre dodatne mere kako bi ojačale nezavisnost, nepristrasnost, odgovornost, stručnost i efikasnost pravosuđa", navodi se u izveštaju.

Sem toga, Komisija je utvrdila da je malo toga urađeno na uspostavljanju demokratske kontrole nad sistemom bezbednosti.

Korupcija i organizovani kriminal još uvek predstavljaju ozbiljan problem, kaže se u izveštaju, a na Akcioni plan i Strategiju borbe protiv korupcije se još čeka, dok zakonsku regulativu treba značajno poboljšati.

Komisija sem toga očekuje da se uspešno procesuiraju slučajevi visoke korupcije, kao i iz domena organizovanog kriminala.

Iako se konstatuje da se u Srbiji u načelu poštuju ljudska prava, u izveštaju se navodi da je potrebno uložiti dodatne napore na zaštiti prava manjina, a u izveštaju se posebno pominje da je Parada ponosa ove godine ponovo zabranjena, uprkos ustavnim garancijama prava na slobodno okupljanje i udruživanje.

U tom smislu, Komisija zahteva da se uspostavi društveni dijalog sa predstavnicima LGBT zajednice, kako bi i ova manina mogla da uživa prava koja su joj zakonom zagarantovana.

Napredak je vidljiv i kada je reč o regionalnoj saradnji sa susedima, a Komisija je posebno pohvalila zajedničke napore Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na rešavanju problema izbeglica.

Deo izveštaja posvećen ekonomiji ukazuje na brojne probleme: slab privredni rast, nezaposlenost od 25 odsto i rast budžetskog deficita, a Komisiju naročito brine narušavanje nezavisnosti Narodne banke.

Komisija zaključuje da su u ekonomiji neophodne strukturne reforme, ali da je veoma malo urađeno na tome u poslednjih godinu dana.

Dežer je izjavio da se u Strategiji proširenja Unije jasno ističe njena namera da nastavi proširenje.

On je rekao da je taj dokument o proširenju predao Dačiću zajedno sa izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije u proteklih godinu dana.

"Taj dokument (Strategija proširenja Evropske unije) jasno potvrđuje mišljenje i stavove Evropskog saveta da se nastavi proširenje", rekao je Dežer ali nije komentarisao izjavu Dačića da je uznemiren zbog toga što se u Strategiji ukazuje na potrebu poštovanja teritorijalnog integriteta Kosova.

Predstavnik EU je ocenio da odnosi EU i Srbije nikada nisu bili bolji, ali da postoji još zadataka koje treba rešiti, poput nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

On je dodao da EU poštuje odluku Srbije da primeni dogovore s Prištinom postignute u Briselu i podsetio da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton spremna da učestvuje u najavljenom političkom dijalogu.

"Cenimo spremnost Srbije da podigne razgovore na viši politički nivo", rekao je šef Delegacije EU i dodao da je EU spremna da pomogne Srbiji i u prevazilaženju ekonomskih problema.

Dežer je istakao da je potrebno da Srbija ispravi nedostatke u reformi pravosuđa, kao i da nastavi borbu protiv korupcije i kriminala.

On je podsetio da će komesar EU za proširenje Štefan File doputovati u Srbiju.

Izvor: Tanjug