Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA ZADRŽANA NA NIVOU OD 11 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou od 11 odsto.

Izvršni odbor je konstatovao da su inflatorni pritisci nastavili da se smanjuju i da tome, pored do sada preduzetih mera monetarne politike, u najvećoj meri doprinosi smanjenje troškova u proizvodnji hrane, zbog znatno povoljnije poljoprivredne sezone kako u zemlji, tako i globalno. Izvršni odbor je još jednom potvrdio svoje očekivanje da će se međugodišnja inflacija do oktobra vratiti u granice cilja i da će se u tom rasponu zadržati i u narednom periodu, pri čemu projekcija Narodne banke Srbije obuhvata i očekivani rast regulisanih cena u preostalom delu godine.

Izvršni odbor je pozitivno ocenio i činjenicu da je ekonomski oporavak, započet krajem 2012. godine, nastavljen, uz znatno smanjenje spoljne neravnoteže, čemu u najvećoj meri doprinosi znatniji rast izvoza sve većeg broja industrijskih i poljoprivrednih proizvoda.

Odluku Izvršnog odbora da referentnu kamatnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou opredelili su rizici iz međunarodnog okruženja, koji se tiču pre svega dešavanja na međunarodnim finansijskim, ali i robnim tržištima. Izvršni odbor je imao u vidu da su na samu najavu FED-a o mogućem smanjenju obima kvantitativnog popuštanja investitori tokom maja i juna reagovali smanjenjem spremnosti da prihvate rizike, što je za posledicu imalo deprecijacijske pritiske u gotovo svim zemljama regiona i Srbiji. Pored toga, neizvesnost predstavlja i kretanje cene nafte na svetskom tržištu.

Prema oceni Izvršnog odbora, mogući negativni uticaji iz međunarodnog okruženja bi u narednom periodu u znatnoj meri mogli biti kompenzovani doslednim sprovođenjem mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, što će imati pozitivne efekte na percepciju investitora za ulaganja u Srbiju, doprineti smanjenju unutrašnje i spoljne neravnoteže, nižoj inflaciji i održivom ekonomskom rastu.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 10.9.2013.