Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraZAKON O MAKSIMALNOM UTVRĐIVANJU ZARADA U JAVNOM SEKTORU: OD SMANJENJA ZARADA BIĆE IZUZETI ZAPOSLENI U NBS, FISKALNOM SAVETU, KONTROLI LETENJA I DRI


Zaposleni u Narodnoj banci Srbije, Fiskalnom savetu, Državnoj revizorskoj instituciji, Kontroli letenja biće izuzeti iz Zakona o maksimalnom utvrđivanju zarada u javnom sektoru, izjavio je ministar finansija.

"Iz tog zakona o ograničavanju zarada biće izuzeta i ona javna preduzeća koja imaju konkurenciju na tržištu, kao i profesije pilota i drugog letačkog osoblja, ali i stručnjaci za informacione tehnologije", kazao je on na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade, ali nije naveo na koja javna preduzeća misli.

Dinkić je precizirao da se radi o "nezavisnim institucijama ili institucijama za koje su potrebna odgovarajuća stručna znanja". "Ne želimo da nam padne avion koji preleće iznad Srbije", kazao je on.

Dinkić nije mogao da navede koliki su trenutni izdaci za plate zaposlenih u tim agencijama, javnim preduzećima i drugim javnim službama, iako oni primaju platu iz budžeta.

On je najavio da će se to promeniti, odnosno da će Trezor od sada voditi podatke o platama svih zaposlenih koji primaju zarade iz budžeta.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je da će nakon rebalansa budžet za agrar u 2012. iznositi oko 41 milijardu dinara.

"Rebalans budžeta nam donosi sredstva za isplatu svih ovogodišnjih subvencija u resoru poljoprivrede i omogućiće da u 2013. godinu uđemo bez ijednog dinara duga prema poljoprivrednim proizvođačima," rekao je Knežević, uz opasku da se tako nešto godinama unazad nije dešavalo.

Knežević je rekao da će usvajanje rebalansa budžeta od strane Skupštine omogućiti i primenu vanrednih mera za ublažavanje posledica suše, koje je predložilo Ministarstvo poljoprivrede, a usvojila Vlada Srbije.

On je podsetio da se te mere odnose na udvostručavanje subvencija za tov svinja i junadi, povećanje broja korisnika sredstava za genetsko unapređenje stočarstva i povećanje premije za mleko sa pet na sedam dinara po litru.

Knežević je rekao da odobravanje dodatnih sredstava poljoprivredi, kroz rebalans budžeta ukazuje da je vlada Srbije počela da ispunjava obećanja o velikim ulaganjima u taj sektor.

Izvor: