Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZVEŠTAJ O SPROVEDENOJ JAVNOJ RASPRAVI O NACRTU ZAKONA O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU


Odbor za pravni sistem i državne organe je na 36 sednici, održanoj dana 24. aprila 2013. godine, odredio Program javne rasprave o Nacrtu zakona o opštem upravnom postupku (dalje: Nacrt zakona), shodno kojem je Ministarstvo pravde i državne uprave sprovelo javnu raspravu.

Javna rasprava o Nacrtu zakona sprovedena je u periodu od 29. aprila do 7. juna 2013. godine, a tekst Nacrta zakona je bio postavljen na internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave i na portalu e - uprave. Primedbe na tekst Nacrta zakona i predlozi za njegovu izmenu ili dopunu dostavljeni su putem pošte ili elektronskim putem.

Tekst Nacrta zakona predstavljen je i na raspravama koje su organizovane u nekoliko gradova u Srbiji i to u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, dana 27, 29. i 31. maja 2013. godine. Tekst Nacrta zakona predstavljen je i na Okruglom stolu pod nazivom "Predstavljanje i diskusija o Nacrtu zakona o opštem upravnom postupku", koji je Ministarstvo pravde i državne uprave organizovalo dana 3. juna 2013. godine, u Beogradu, u Palati Srbija.

Učesnici na Okruglom stolu bili su gospodin Adriano Martins, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, konsultanti SIGMA, predstavnici relevantnih državnih organa i organa državne uprave, predstavnici pravnih fakulteta, eminentni stručnjaci u ovoj oblasti, kao i druge zainteresovane strane.

O tekstu Nacrta zakona izneta su pozitivna mišljenja. Predlozi i sugestije su se odnosile na pojašnjenje novina koje predviđa Nacrt zakona, a koje se odnose na upravni ugovor, komunikaciju organa i stranaka, formalno obaveštavanje-dostavljanje, pravna sredstva, posebne slučajeve uklanjanja i menjanja upravnih akata i kaznene odredbe.

Svi predlozi i sugestije koji su bili u pravcu poboljšanja predloženog teksta Nacrta zakona i koji su u duhu koncepta na kojima se on zasniva ugrađeni su u tekst Nacrta zakona.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde i državne uprave, 10.7.2013.