Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SAVEZ RAČUNOVOĐA I REVIZORA SRBIJE PROTIVI SE PREDLOŽENIM ZAKONIMA U TIM OBLASTIMA


Savez računovođa i revizora Srbije protivi se predloženim zakonima u tim oblastima, jer će novi propisi prouzrokovati netačne finansijske izveštaje, rekao je izvršni sekretar Saveza Miodrag Živković.

  • "Usvajanje predloženih zakona o računovodstvu i reviziji, o kojima se raspravlja u Skupštini Srbije, dovešće do nepoverenja u finansijske izveštaje jer će ih i dalje sastavljati često neuka lica, na kreativan način", kazao je Živković agenciji Beta.

Kako je ocenio, "primenom tih zakona finansijski izveštaji će se i dalje raditi po narudžbini za razne potrebe, a poslovanje pravnih lica će često ispravljati policija i tužilaštvo".

Živković je istakao da su strukovna udruženja predložila da se u pripremi zakona o računovodstvu i reviziji koriste međunarodni standardi i kodeksi profesionalne etike, da to bude objedinjen zakon i da se utvrdi ko može biti profesionalni računovođa.

ON JE POJASNIO DA ĆE USVAJANJEM PREDLOŽENIH ZAKONA FINANSIJSKE IZVEŠTAJE I RAČUNOVODSTVENE POSLOVE MOĆI DA RADE OSOBE KOJE NISU ŠKOLOVANE, NITI OSPOSOBLJENE ZA TO.

Novim zakonom o računovodstvu liberalizuje se oblast pružanja računovodstvenih usluga, tako da ne postoji zakonska obaveza obuke, obrazovanja i licenciranja računovođa. Odgovornost za finansijske izveštaje je na zakonskom zastupniku i upravi preduzeća.

Članovi Saveza računovođa i revizora su nezadovoljni i što je obrazlaganje predloženih sistemskih zakona iz oblasti finansija u Skupštini Srbije ministar finansija Mlađan Dinkić prepustio ministarki regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verici Kalanović.

  • Ministarka Kalanović, koja je  pred poslanicima "branila" te zakone, ističe da će oni pojednostaviti procedure, unaprediti efikasnost poslovanja i povećati konkurentnost realnog sektora.

PREDLOŽENO JE DA OBLAST RAČUNOVODSTVA I REVIZIJE, UMESTO KAO DO SADA JEDNIM OBJEDINJENIM ZAKONOM, BUDE REGULISANA SA DVA POSEBNA ZAKONA, KAO I DA ĆE FAKTORING U SRBIJI PO PRVI PUT BITI ZAKONSKI REGULISAN.

Realan sektor će na ovakav način biti efikasniji i konkurentniji na globalnom tržištu, a s druge strane doneće jeftinije poslovanje privrede, rekla je Kalanović.

U DSS izražavaju bojazan da će novi zakon o reviziji favorizovati strane revizorske kuće, jer po prvi put uvodi mogućnost da reviziju obavljaju revizorske kuće iz EU i trećih zemalja.

Izvor: RTV