Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraJAVNI PRAVOBRANILAC U SMEDEREVU PODNEO TUŽBU ZA RASKID UGOVORA PRIVREDNOM SUDU U POŽAREVCU PROTIV KOMPANIJE "KOMIKO OIL"


Javni pravobranilac u Smederevu podneo je tužbu za raskid ugovora Privrednom sudu u Požarevcu protiv kompanije "Komiko oil", jer nije uplatila u predviđenom roku 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije nafte, izjavila je za Tanjug javni pravobranilac Milena Nisev.

"Očekujemo da će sud usvojiti tužbu i doneti presudu kojom se raskida ugovor", istakla je ona i precizirala da je tužba sa pratećom dokumentacijom poslata poštom i da će u sud stići sutra.

Tužena strana ima rok od 30 dana da se izjasni o tužbi, a ugovor može biti raskinut pravosnažnom sudskom presudom.

Kako je objasnila Nisev, prvobitno je bilo planirano da tužba bude podneta Osnovnom sudu u Smederevu, ali je nakon konsultacija sa republičkom pravobraniocem odlučeno da se podnese privrednom sudu.

Ta vrsta spora sa Komiko oilom bila je na granici nadležnosti dva suda, dodala je ona.

Posle isteka zakonskog roka od 60 dana, 26. juna, javni pravobranilac je poslao opomenu kompaniji "Komiko oil" da u roku od osam dana uplate novac za zakup zemljišta za izgradnju rafinerije u Smederevu.

Taj rok je istekao 4. jula, a kako ni posle opomene javnog pravobranioca kompanija nije uplatila novac za zakup zemljišta, sledi tužba sudu.

Predstavnici Smedereva i američko - holandskog konzorcijuma "Komiko oil" potpisali su 25. aprila Ugovor o izdavanju zemljišta u zakup na 99 godina toj kompaniji za izgradnju rafinerije.

"Komiko oil" je ranije najavio da će rafineriju za preradu nafte, investiciju vrednu 250 miliona dolara, izgraditi za tri godine, otvoriti oko 700 radnih mesta i kroz razne donacije, pomoći gradu Smederevu.

Pregovori o izdavanju zemljišta u zakup trajali su tri godine.

Izvor: Tanjug