Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraUNIJA POSLODAVACA SRBIJE TVRDI DA SU UREDBA O OGRANIČENJU CENE HLEBA I UREDBA O OGRANIČENJU MARŽI SUPROTNE PRINCIPU SLOBODNOG TRŽIŠTA


Uredbu o ograničenju cene hleba "Sava" na maksimalnih 44 dinara Vlada je usvojila u julu prošle godine, a njeno važenje ističe 30. septembra.

Uredba o ograničenju marži na osnovne životne namirnice na 10 odsto doneta je krajem 2011. i na snazi će biti do kraja ove godine. Tu spadaju pšenično brašno tipa 500, jestivo suncokretovo ulje, kratkotrajno i dugotrajno kravlje mleko i jogurt, kristal šećer, sveže svinjsko, goveđe i kokošje meso i slatkovodna riba.

UNIJA POSLODAVACA SRBIJE SAOPŠTAVA DA JE USTAVNOM SUDU SRBIJE PODNELA INICIJATIVU ZA OCENU USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI UREDBE O OGRANIČAVANJU MARŽI NA OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE I UREDBE O OGRANIČAVANJU CENE HLEBA

Kako se navodi, inicijativa je podneta na zahtev tri najveća udruženja malih trgovaca iz Beograda, Novog Sada i Subotice koja okupljaju vise od 1.800 trgovinskih i samostalnih trgovinskih radnji i zapošljavaju više od 13.500 radnika.

Unija poslodavaca navodi da su uredbe suprotne načelima Ustava Srbije, a Uredba o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice, kako tvrdi, suprotna je i Zakonu o trgovini i Zakonu o obligacionim odnosima Srbije.

Ove uredbe, a posebno uredba o maržama, kako navode, u proteklih šest meseci izazvale su veliku štetu među malim trgovinskim radnjama, jer životne namirnice koje se prodaju u njima čine gotovo 70 odsto od ukupnog prometa.

Zbog toga uglavnom mala porodična preduzeća i radnje posluju s gubitkom, što je rezultiralo ili smanjenjem broja zaposlenih ili zatvaranjem određenog broja ovih radnji.

Ustav Srbije i Zakon o trgovini propisuju da je formiranje cena na tržištu slobodno i da država može intervenisati samo u slučaju ugrožavanje zdravlja ljudi, životne sredine i prirodnih bogatstava, kao i u slučaju ratnog ili vanrednog stanja, a ništa od ovog se nije desilo, navode poslodavci.

"Ministarstvo poljoprivrede i trgovine nanelo je veliku materijalnu štetu trgovcima u Srbiji, kao i veliku moralnu štetu, jer su ove firme i njihovi vlasnici, redovne platiše poreza i legalni poslodavci, označeni kao zelenaši i lopovi koji iskorišćavaju nemaštinu stanovništva", dodaje se u saopštenju.

Ovakve uredbe protivne su i principu slobodnog tržišta koji je uslov za učlanjenje Srbije u EU i članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a u Evropi postoje jedino u Srbiji, Rusiji i Belorusiji, navodi Unija poslodavaca Srbije.

Izvor: Tanjug