Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRILAGOĐAVANJE UPRAVNOG POSTUPANJA EVROPSKOM OKVIRU


Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Vlade Republike Srbije Gordana Stamenić učestvovala je na regionalnoj konferenciji "Evropeizacija Zakona o opštem upravnom postupku u zemljama zapadnog Balkana", čiji je cilj razmena iskustava zemalja regiona o inovacijama na polju zakonodavstva.

Cilj pomenute dvodnevne knferencije, koju organizuje Regionalna škola za državnu upravu (ReSPA), jeste i analiza osnovnih razvojnih trendova u oblasti upravnog procesnog prava sa dobrim administrativnim i upravljačkim principima, kao osnovom za redefinisanje osnovnih elemenata u nacionalnom zakonodavstvu zemalja regiona.

Stamenić je navela da je želja država regiona da zaokruže svoju pripadnost Evropskom upravnom prostoru dovela do potrebe da te zemlje menjaju svoje zakonodavstvo u oblasti upravnog postupanja.

Ona je istakla da zemlje regiona imaju zajedničku prošlost jer su sve, izuzev Albanije, živele u istoj državi, a danas sve imaju jedan zajednički cilj - pristupanje Evropskoj uniji.

Sve zemlje članice ReSPA, izuzev Albanije, decenijama su imale isti zakonodavni okvir za upravno postupanje, podsetila je Stamenić i dodala da ove zemlje dele slične probleme, koji se kroz međusobnu saradnju mogu lakše prevazići.

Prema njenim rečima, Zakon o opštem upravnom postupku sa svojom osamdesetogodišnjom tradicijom predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika moderne pravne kulture u zemljama bivše Jugoslavije.

Ona je ukazala na to da se, međutim, u sklopu novog razumevanja javne uprave ovaj dokument pokazao neprikladan, po pojedinim pitanjima nedovoljan, a po drugim preopširan.

Iz tog razloga, neke zemlje su više, a neke manje odmakle u procesu prilagođavanja upravnog postupanja evropskom okviru, dok je Hrvatska već donela novi Zakon o opštem upravnom postupku, napomenula je ona.

Radna grupa Ministarstva pravde i državne uprave Vlade Srbije izradila je radni tekst novog zakona o opštem upravnom postupku, dodala je Stamenić i naglasila da je ovaj dvodnevni stručni skup dobra prilika za to da države regiona razmene svoja iskustva i očekivanja u procesu donošenja novih zakona iz oblasti upravnog postupanja.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 10.6.2013.