Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REBALANS BUDŽETA KOJI ĆE BITI USVOJEN DO KRAJA MESECA U ZNAKU OZBILJNIH ŠTEDNJI


Ministar finansija najavljuje:

- Prvo, smanjićemo rashode u budžetu za 40 milijardi dinara, a pritom nema smanjivanja niti zamrzavanja plata i penzija.

- Drugo, obavićemo strukturne reforme u narednih godinu dana u javnim preduzećima.

- Treće, popravićemo poslovnu klimu kroz izmenu Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji".

On je rekao da neće biti uvođenja dodatnih poreza, ali da će morati da se štedi u državnoj upravi i javnom sektoru, što je mera koja će obuhvatiti sva ministarstva.

"Neće biti smanjenja niti zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija. Ali biće ograničen njihov rast u skladu s mogućnostima budžeta. Minimalna povišica biće obezbeđena u narednih godinu i po dana i biće usklađena s realnim mogućnostima privrede", rekao je Dinkić.

On je dodao da je jedino ostalo neusaglašeno da li će biti redovne oktobarske povišice za plate i penzije, ali da će do kraja nedelje biti i to dogovoreno.

  • Prema oceni ministra, državni aparat na svim nivoima u Srbiji bi mogao da se smanji za trećinu, a da pritom bude efikasniji, pa će do kraja godine biti utvrđene mere da se to postigne, uz donošenje novog Zakona o radu.
  • Dinkić je ocenio da se moraju smanjiti subvencije za gubitaše i da se zabrane nove garancije za kredite.
  • "Napravili smo celovit program za resktruturiranje 175 bivših društvenih preduzeća i da povećamo efikasnost javnih preduzeća. Ona koja nemaju perspektivu na tržištu, otići će u stečaj već preko leta. Ko ima dugove iz prošlosti a sada pravi pozitivan rezultat, dobiće otpis ili reprogram dugova, ali više neće imati zaštitu države", rekao je ministar.

Dinkić se založio i za privatizaciju Telekoma, jer ta firma, kako je rekao, postepeno gubi tržište i nije u stanju da investicijama prati Telenor i VIP, a takođe je izrazio optimizam da će doći do saradnje avio kompanije Etihad iz Emirata i Jat ervejza.

"Daleko smo i od pomisli na bankrot. Ali moramo da razmišljamo šta će biti u narednih pet godina. Zato smo primorani na ove poteze", rekao je Dinkić i izrazio nadu da će efekti tih mera biti primetni u drugoj polovini godine.

Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu i potpredsednica URS Verica Kalanović izjavila je žda bi rebalans republičkog budžeta, koji bi mogao da bude usvojen do kraja ovog meseca, bio u znaku ozbiljnih štednji i reformi.

Ekonomska i finansijska situacija u našoj zemlji je objektivno teška, ali Srbija nije na ivici propasti i bankrota, kako neki žele da prikažu , ocenila je Verica Kalanović u intervjuu novosadskom Dnevniku.

Zbog toga ova vlada priprema paket mera, podsetila je ona i dodala da fundamentalno rešavanje problema naše ekonomije moguće je samo uz paket sinhronizovanih mera koje moraju da obuhvate i reforme javnih preduzeća i javnog sektora ali i kontrolisani rast plata u javnom sektoru.

Očekujem postizanje konsenzusa o paketu mera, a onda i razgovore sa Fiskalnim savetom, MMF-om, Nacionalnim savetom za privredni oporavak, Socijalno-ekonomskim savetom , kazala je Verica Kalanović.

Izvor: Tanjug