Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraNAJVEĆE UČEŠĆE U IZVOZU SRBIJE U PRVA ČETIRI MESECA OVE GODINE IMALA JE VOJVODINA


Najveće učešće u izvozu Srbije u prva četiri meseca ove godine imao je region Vojvodine - 38,3 odsto, dok je najveće učešće u uvozu imao Beogradski region - 44,8 odsto, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Posle Vojvodine, najveće učešće u izvozu imao je Beogradski region - 24,5 odsto, Region Šumadije i Zapadne Srbije - 19,9 odsto, Region Južne i Istočne Srbije 16 odsto, a oko 1,3 odsto izvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Najveće učešće u uvozu, posle Beogradskog regiona, imao je Region Vojvodine - 31,2 odsto, Region Šumadije i Zapadne Srbije - 12,4 odsto, Region Južne i Istočne Srbije - 7,8 odsto, a oko 3,8 odsto uvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije.

To znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe i tu činjenicu treba imati u vidu prilikom tumačenja podataka po regionima.

Na primer, uvoz nafte i gasa, najvećim delom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije, naveo je RZS.

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije u izvozu najveće učešće imali su žitarice i proizvodi od njih sa 295 miliona dolara, električne mašine i aparati - 249 miliona, obojeni metali - 226 miliona, gvožđe i čelik - 166 miliona i odevni predmeti i pribor za odevanje - 153 miliona.

Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu su nafta i naftni derivati sa 570 miliona, prirodni gas - 544 miliona, drumska vozila - 306 miliona dolara, električne mašine i aparati - 265 miliona i medicinski i farmaceutski proizvodi - 211 miliona.

Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i ona na carinskom skladištu, učešće u ukupnom uvozu sa 6,4 odsto.

Izvor: Tanjug