Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraREVIZIJOM REŠENJA ZA BORAČKO-INVALIDSKE PENZIJE UTVRĐEN NIZ NEPRAVILNOSTI, PA SE PREDLAŽE NOV ZAKON O PRAVIMA OVIH KATEGORIJA


Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite RS do sada je završilo reviziju oko polovine od 7.431 sumnjivog rešenja za boračko-invalidske penzije. Na osnovu toga oko 300 korisnika ovih penzija izgubilo je pravo na njih. Ukupno 192 osobe koje su ranije proglašene ratnim vojnim invalidima tako su sada izgubile taj status, kao i 110 članova porodica poginulih boraca koji se više ne vode u toj kategoriji.

Ovo su podaci resornog ministarstva iz kojeg ističu i da je za 1.338 korisnika lične invalidnine, invalidnost u ovom procesu umanjena odnosno prebačena iz više u nižu kategoriju. Istovremeno 128 ratnih vojnih invalida prebačeno je u višu kategoriju koja im garantuje i nešto veća prava.

  O tome se juče razgovaralo i na sednici Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije RS kojoj je prisustvovao i pomoćnik ministra za boračko invalidsku zaštitu RS Duško Milunović.

 Mada na sednicu nisu došli svi članovi odbora, pa nisu donesene zvanične odluke, ratni vojni invalidi su tražili da sa predstavnicima Ministarstva razgovaraju o procesu revizije i problemima koje je ona donela ovoj populaciji.

- Ne sporimo da je revizija zasnovana na zakonu i potrebna, ali sporimo to što se prave pretumbacije i što zapažamo da se gomilaju predmeti. Tražimo pre svega da revizija bude efikasna i da se dobijaju rešenja na vreme, da se ne dovodimo u poziciju da čekamo i nagađamo šta će ta rešenja da donesu ljudima - kaže predsednik Odbora RVI Boračke organizacije Miko Škorić.

On podseća da se rešenja o penzijama i drugim pravima ratnih vojnih invalida i boračkih kategorija donose i trpe manje revizije već duže od 15 godina, pa je razumljivo i to da ljudi izgube strpljenje kada dolazi na red rigorozno pretresanje tih rešenja, na osnovu revizije i novog zakona o pravima ovih kategorija.

- Imamo i slučajeva poput našeg kolege, odličnog borca i člana ovog odbora Đorđa Rogića, gde su ta umanjena prava sada drastična, i skrenuli smo pažnju Ministarstvu i na to da nam se čini da im je bitan i taj finansijski efekat. Dobijamo uveravanja da to nije tako i da je revizija zakonska obaveza, što je tačno, ali mislimo da se ona može raditi i drugačije i o tome želimo dalje da razgovaramo sa predstavnicima ministarstva - kaže Škorić.

Kako ističe trebalo bi najpre krenuti od onih koji ne zaslužuju status ratnih vojnih invalida, pa tek onda raditi reviziju onih koji su dokazani, ranjavani i odlikovani borci i ratni vojni invalidi. 

Izvor: V. Dž., Blic