Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraPRIVREDA ZAHTEVA PORESKI SISTEM KOJI PODSTIČE PROIZVODNJU, KONKURENTNOST I IZVOZ, ZAPOŠLJAVANJE I INVESTICIJE, A NE STIMULIŠE POTROŠNJU, UVOZ I SIVU EKONOMIJU


U Srbiji nikada nije bilo manje zaposlenih, a nikada više nezaposlenih i penzionera.

Privreda i država su visoko zadužene, javne finansije su u sve većem minusu, izvori prihoda presušuju, krediti stižu na naplatu, a neodložnih troškova je sve više, piše Politika.

Hitne mere su neophodne, koliko god bile neprijatne, jer je to jedini način da se spreči dalje urušavanje sistema, kaže Vidosava Džagić, potpredsednica Privredne komore Srbije.

Kaže da su predlozi Fiskalnog saveta za PKS većinom prihvatljivi, ali su privrednici protiv toga da se poveća PDV u postojećem stanju opšte nelikvidnosti. Jer, kako kaže, na naplatu potraživanja sada se u proseku čeka oko 130 dana.

"Kao prva mera nameće se smanjivanje najvećih izdataka iz budžeta, a to su izdaci za plate u javnom sektoru i penzije, jer je njihov udeo u ukupnim rashodima u 2011. činio više od polovine. To može da se uradi kratkoročno jedino zamrzavanjem novca za zarade i penzije, kao i smanjenjem troškova zaposlenih, počev od troškova telefona, putovanja, ukidanja plaćanja različitih konsultantskih usluga i slično", rekal je Dzagić.

PROSEČNA PLATA U DRŽAVNOJ SLUŽBI ZA OKO 30 ODSTO VIŠA OD PROSEČNE ZARADE U PRIVREDI. SRBIJA JE EVROPSKI REKORDER PO UČEŠĆU RASHODA ZA PENZIJE I PLATE ZAPOSLENIH U DRŽAVNOJ ADMINISTRACIJI I JAVNIM SLUŽBAMA, KAŽE NEBOJŠA ATANACKOVIĆ, PREDSEDNIK UPS-A.

U PKS-U UKAZUJU NA JAVNOSTI MALO POZNAT PODATAK DA GODIŠNJI IZNOS PROSEČNE ZARADE ZAPOSLENOG U JAVNOM SEKTORU, ZA 16 ODSTO PREMAŠUJE OSTVARENI IZNOS BDP PO STANOVNIKU.

Drugim rečima, stanovnik Srbije u proseku u toku jedne godine proizvede manju vrednost nego što je prosečna godišnja plata koja se isplaćuje iz budžeta.

"Tolike plate državnih službenika privreda Srbije ne može da plaća. Zato je neophodno svesti broj zaposlenih u javnom sektoru na podnošljivu meru, ali i uravnotežiti njihove plate sa zaradama u privatnom sektoru", kaže Džagić.

Izvor: Politika