Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENE ZAKONA O RADU MOGU DONETI PROBLEME U PRAKSI


Unija poslodavaca Srbije uzkazuje da organizacija pauze za dojenje, koju radnica treba da dogovara sa poslodavcem, može da otvori nove probleme.

Kako će u praksi biti sprovedena odluka poslanika o pauzi za dojenje?

Trudnicama zaposlenim na određeno vreme radni odnos se produžava do isteka korišćenja prava na odsustvo. Ovo je ključna izmena Zakona o radu, koju je inicirao Nebojša Stefanović, predsednik parlamenta, a usvojila Skupština Srbije sa 181 glasom „za”, a niko nije bio protiv ni uzdržan. Izmenama ovog zakona, porodilje će, po povratku na posao imati i pravo na pauzu za dojenje, o kojoj će se dogovarati sa poslodavcem.

Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije (UPS), ocenjuje za „Politiku” da država nadoknađuje zaradu sa porezima i doprinosima zaposlenoj ženi koja je primljena na određeno vreme, od trenutka uzimanja porodiljskog bolovanja, pa sve dok se ne vrati sa njega. Promenama Zakona o radu, država pokušava da spreči poslodavca da da trudnici otkaz i tako ona ostane bez prihoda, objašnjava Rajić i napominje da pitanje dojenja može da bude problematično.

– Zamislite da nekome u ugostiteljskoj radnji ili maloj trgovini na 90 minuta ode radnica da podoji dete. Mi preslikavamo iz bogatih država, kao što su Švedska i Norveška, gde postoji posebna patronažna služba. Oni dođu po ženu na posao, odvedu je do kuće ili jaslica, ona podoji dete i onda je vrate na posao i sve to ne traje dugo. Mi nemamo u Srbiji takvu patronažnu službu – kaže direktor UPS-a.

----------------------------------------------

„Politika” je postavila pitanja državnim institucijama i privatnim kompanijama – da li će omogućiti pravo na dojenje dece zaposlenim porodiljama i da li će moći same da biraju vreme tokom radnog dana kada će to da čine.

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE:

– Ministarstvo unutrašnjih poslova punim srcem poštovaće predložene izmene zakona i koleginicama koje se odluče da na najzdraviji način, dojenjem hrane svoju decu, biće najbliskiji prijatelj i potpora da u tome istraju, svesni da tim činom odgajaju zdravu, mladu, srećnu, voljenu Srbiju. MUP s radošću dočekuje usvajanje izmena Zakona o radu, koje predviđaju da se zaposlenim majkama omogući pravo na dojenje dece u toku radnog vremena, kao i da im se omogući da same biraju vreme tokom radnog vremena kada će dojiti decu. Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je u svom ekspozeu istakao važnost savladavanja problema bele kuge u Srbiji, jer smo svedoci da se u prve razrede u Srbiji svake godine upisuje sve manji broj dece.

MIHAJLO KOJIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR ZA PRAVNE I KADROVSKE POSLOVE, PKB KORPORACIJA AD, BEOGRAD:

– PKB Korporacija će omogućiti svojim zaposlenim, majkama, korišćenje ovog prava ukoliko bude utvrđeno kao zakonska obaveza. U zavisnosti od procesa rada na kojem je angažovana zaposlena majka, od kojih se neki procesi mogu odvijati sa pauzama u tačno određeno vreme (npr. između dva dojenja), a neki procesi mogu da se odvijaju uz pauzu koja nije vezana za tačno određeno vreme, biće i zaposlenim majkama omogućeno da koriste ovo buduće zakonsko pravo, svakako uzimajući u obzir i nužnost dojenja dece.

ALEKSANDRA MITROVIĆ, PREDSTAVNIK „IMLEK AD” BEOGRAD:

– „Imlek” je društveno odgovorna kompanija koja kao takva podržava sve zakone i napore države da zaposlenim majkama omogući sve uslove za bezbedan i zdrav rast i razvoj njihove dece. Naravno da podržavamo zakon o dojenju dece i smatramo da je veoma važan za našu zemlju. Zbog toga ćemo svakako, prema zakonu, omogućiti pravo na dojenje zaposlenim majkama u našoj kompaniji. Što se tiče određivanja pauze za dojenje, uzeće se u obzir potreba majke i deteta, ali i rada u kompaniji, tako da će taj deo najverovatnije biti po dogovoru između zaposlene majke koja doji i njenog neposrednog rukovodioca.

ZORICA MARKOVIĆ, KANCELARIJA ZA INFORMISANJE KLINIČKOG CENTRA SRBIJE:

– Obaveza svih jeste da poštuju zakon, što se i ovde, kao što bi trebalo svuda, ne dovodi u pitanje. Sva prava majki, koja je zakon definisao, dosledno će se poštovati.

Izvor: Politika.rs B. B. M. Č. – B. B.