Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACIONALNI PLAN ZA REINDUSTRIJALIZACIJU SRBIJE BIĆE ZAVRŠEN U NAREDNIH MESEC I PO DANA


Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić izjavio je da će Nacionalni plan za reindustrijalizaciju Srbije biti završen u narednih mesec i po dana i da će u njemu posebna pažnja biti posvećena prioritetnim oblastima privrede - automobilskoj i IT industriji, poljoprivredi i odbrambenoj industriji.

Ljubić je, u izjavi Tanjugu, najavio da će povodom izrade plana biti organizovana široka javna rasprava u koju će biti uključeni poslodavci, članovi Nacionalnog saveta za privredni oporavak i drugi stručnjaci u zemlji.

Ističući da se taj plan naslanja na Strategiju industrijskog razvoja Srbije od 2011. do 2020. godine, on je naveo da su njime obuhvaćene privredne oblasti koje su definisane kao prioritetne –

  • automobilska industrija i proizvođači komponenti,
  • IT industrija,
  • poljoprivredna i prerađivačka,
  • kao i odbrambena industrija.

Prema Ljubićevim rečima, akcioni plan, kao krovni dokument, definisaće prioritete u sprovođenju procesa reindustrijalizacije, i u njegovo sprovođenje biće uključena sva ministarstva.

"Veoma je bitno uključivanje drugih ministarstava u izvršenje akcionog plana, pre svega Ministarstva prosvete, jer danas ne možete imati, recimo, strategiju razvoja IT industrije bez promena u obrazovnom sistemu. S druge strane, takođe, ne možete razvijati automobilsku industriju bez pojačavanja kadrova u toj oblasti", naveo je on.

Izvor: Tanjug