Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UKOLIKO PRIVATNI IZVRŠITELJ NE USPE DA NAPLATI DUG, STAVLJA SE ADMINISTRATIVNA ZABRANA NA ZARADU


Za prvih sedam meseci privatni izvršitelji dobili su više hiljada naloga za naplatu, a najviše su naplatili dugova do 30.000 dinara.

Trenutno u Srbiji radi 59 izvršitelja, od čega skoro polovina, odnosno 26, u Beogradu, a trebalo bi da ih ukupno ima 334 (po jedan na 25.000 stanovnika).

Ipak, oni su do sada imali više hiljada predmeta, od kojih su najviše dobili od javnih i komunalnih preduzeća. Tako su, recimo, za prvih pola godine samo u Beogradu uspeli da naplate dugovanja ”Infostanu” od 2.000 domaćinstava.

Oko 30 pravnika je, u međuvremenu, položilo ispit za izvršitelje i čeka imenovanje, koje zasada nije zakazano, a u Komori izvršitelja se nadaju da će ga biti u martu ili aprilu. Do tada bi trebalo da se održi još jedan ispit.

"Izvršitelji su uglavnom postupali po predlozima za izvršenje na osnovu verodostojne isprave radi naplate potraživanja za neplaćene komunalne i slične usluge. Većina ljudi dobrovoljno plati kada im stigne nalog za izvršenje, ali bilo je i slučajeva da smo morali da stavljamo administrativne zabrane na plate ili penzije", kaže Mihajlo Dragović, predsednik Komore izvršitelja.

Zabrane mogu da ”pokriju” najviše dve trećine plate, pa se tako novac prinudno skida sa računa dužnika. Ovo se radi ne samo kod komunalnih dugova, već i kod sprovođenja sudskih rešenja o izvršenju (kada stranka dobije spor, ali ne može da naplati dugovanje).

GRAĐANI MORAJU DA PLATE I KAMATE I TROŠKOVE IZVRŠENJA. NAJJEFTINIJA USLUGA IZVRŠITELJA JE 2.500 DINARA, A ZA POTRAŽIVANJE OD RECIMO 30.000 DINARA, PREDUJAM TROŠKOVA JE OKO 3.000.

  • Najveći problem je naplata potraživanja od preduzeća, posebno onih koja su pod višemesečnom blokadom, nisu više na registrovanim sedištima, i gde osnivači nemaju odgovornost iznad visine svojih uloga. U takvim slučajevima nema druge do da se dug trajno otpiše, jer je naplata nemoguća.

Po Dragovićevim rečima, upravo kad su u pitanju sporovi između dve firme, ”pale su” i prve plenidbe imovine, a na osnovu sudskih odluka koje dužnici nisu dobrovoljno hteli da izvrše.

Izvršitelji su prvo svim dužnicima dostavljali zaključke da je pokrenut postupak i da moraju da plate dug i kamate, plus troškove izvršenja. Ako dužnik ne reaguje, posle dve nedelje ponovo se šalje zaključak, a ako ni to ne uspe, stavlja se na oglasnu tablu suda.

Inače, kada građanin, na osnovu sudske odluke, hoće da angažuje izvršitelja, on mora da ga navede imenom i prezimenom, sve sa sedištem njegove kancelarije, jer ga sud ne određuje po službenoj dužnosti.

Najveće predmete domaći privatni izvršitelji očekuju od banaka. Saradnja sa nekima već je počela, doduše stidljivo, jer banke same mogu da biraju da li će da angažuju sudske ili privatne izvršitelje. Ipak, da će i jedni i drugi imati pune ruke posla govori podatak da građani Srbije bankama duguju više od 18 milijardi evra.

Izvor: Novosti/Novi magazin