Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NALED: VLADA RS PROPUSTILA PRILIKU DA, IZMENAMA ZAKONA O RADU U DELU KOJI REGULIšE ISPLATU OTPREMNINA, NA VREME OTVORI PROSTOR ZA SMANJIVANJE VIšKA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU


Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je danas da je Vlada Srbije propustila priliku da, izmenama Zakona o radu u delu koji reguliše isplatu otpremnina, na vreme otvori prostor za smanjivanje viška zaposlenih u javnom sektoru.

To bi, ocenjuje NALED, donelo uštede kojima bi bila izbegnuta potreba za novim povećanjem PDV i udar na standard građana i privredu.

Predlog ekonomskih mera predstavlja prvi korak u smanjivanju troškova administracije, ali ne dovoljan jer će teško nadomestiti manjak koji će budžet imati u narednim godinama, ističe se u saopštenju.

Takođe, kako se dodaje, izostala je razvojna komponenta u planu Vlade s obzirom na to da mere sugerišu da će zaduživanje i dalje biti osnovni način obezbeđivanja likvidnosti, a nije pomenuto za šta će taj novac tačno biti namenjen.

Pre svega, ocenjuje NALED, nedostaje jasan akcioni plan koji bi omogućio da se u potpunosti razumeju najavljene mere, kao i da javnost nakon toga može da meri rezultate sprovođenja.

DRUGIM POVEĆANJEM PDV U KRATKOM PERIODU VLADA JE ZATVORILA JEDNA OD VRATA ZA SMANJENJE PORESKOG OPTEREĆENJA NA ZARADE.

Dobar model kako da se to uradi, a koji predlaže NALED, jeste ukidanje doprinosa na zdravstvo i nezaposlenost dok bi nedostajuća sredstva mogla da budu obezbeđena kroz viši PDV.

NALED ističe da ohrabruje najava izmena Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji, važnih propisa za popravljanje poslovnog ambijenta, kao i smanjivanje subvencija za preduzeća koja proizvode gubitke, ali zabrinjava to što Vlada ovoga puta nije kao prioritet pomenula nastavak "giljotine propisa" već samo poboljšanje "ugleda i percepcije" poslovnog ambijenta.

Zabrinjava i to što nije precizirano na koji način će biti obezbeđeno 150 miliona evra u borbi protiv sive ekonomije, odnosno da li to podrazumeva reformu Poreske uprave i inspekcijskih organa ili samo represivne mere.

Smatramo i da je moglo da se ide na veće smanjivanje diskrecionih rashoda, ističe NALED.

Izvor: RTV