Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: UPOZNATI PRAVOSUđE I JAVNOST S ULOGOM IZVRšITELJA


Uvođenje novih pravnih profesija poput privatnih izvršitelja nije jednostavan proces i često je potrebno više godina da bi profesija zaživala, a ključan preduslov za to je i da se pravosuđe i javnost dobro upoznaju sa tim zanimanjem, ocenjeno je na seminaru o primeni Zakona o izvršenju i obezbeđenju, organizovanom za nosioce pravosudnih funkcija i privatne izvršitelje u Beogradu. Predloženima izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ne menja se koncept izvršnog postupka već je cilj da se otklone nedostaci koji su se pokazali u praksi i omogući ujednačavanje sudske prakse u postupku izvršenja, što sada predstavlja problem, rečeno je na seminaru koji je uz podršku Projekta za pravnu reformu u Srbiji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) organizovan u Pravosudnoj akademiji u Beogradu.

"Po našem iskustvu ne samo iz Srbije već iz svih zemalja u regionu uvođenje nove pravne pofesije nikada nije jednostavan postupak i ne dešava se preko noći. Prema našem iskustvu, potrebno je više godina da bi profesija zaista zaživela", rekao je Falke.

Falke je podsetio da je Srbija pre dve godine dobila zakone kojim se uređuju profesije notara i privatnih izvršitelja i da su u međuvremenu počeli da rade privatni izvršitelji. Izrazio je nadu da će i profesija notara zaživeti do septembra 2014. godine.

U slučaju privatnih izvršitelja važna pretpostavka je popularizacija te profesije, odnosno rad na razvijanju svesti građana o toj profesiji, rekao je Falke na otvaranju seminara o primeni Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

"Možda još bitnije - druge pravne profesije moraju biti upoznate sa onim što izvršitelji rade", rekao je on.

Istakavši da se nakon donošenja zakona sada treba usredsrediti na njihovu primenu, Falke je najavio da će u naredna četiri meseca biti organizovano 19 seminara u više gradova u Srbiji kako bi se nosioci pravosudnih funkcija, privatni izvršitelji i budući javni beležnici upoznali sa zakonima iz oblasti izvršenja, stečaja i javnog beležništva.

GIZ Projekta za pravnu reformu će tu obuku podržati sa 30.000 evra, a ugovor o tome će 10. jula potpisati Falke i direktor Pravosudne akademije Srbije Nenad Vujić.

Utvrditi nedostatke i unaprediti rešenja i praksu

Falke je rekao da uvođenje novih sistema u pravni život nije jednostavan proces i da na početku ne može sve da bude savršeno.

"Najbitniji zadatak jeste da se pored sprovođenja u praksi vodi računa i o tome šta nedostaje i šta se može poboljšati u svakom segmentu rada - od osnova do same prakse", rekao je Falke.

Docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Nikola Bodiroga rekao je na seminaru da su od donošenja i početka primene Zakona o izvršenju i obezbeđenju pre dve godine uočeni određeni nedostaci i predložene izmene zakona.

"U toku rada i primene ovog zakona analizom sudske prakse i kritika koje su stizale na račun Ministarstva pravde i na račun rada sudova, i analizom pojedinih odredaba zakona ukazala se potreba da se predlože pojedine izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju", rekao je Bodiroga koji je član radne grupe za zakon o izvršenju i obezbeđenju.

On je dodao da se izmene odnose uglavnom na opšte odredbe zakona i odredbe kojima se uređuje sam rad izvršitelja, i naglasio da nije reč o koncepcijski novom tekstu, odnosno da se ne menja sam koncept izvršnog postupka.

"Ovo je više pokušaj da se izađe u susret praksi i prevaziđu neka sporna pitanja i problemi koji su nastali u primeni zakona, i da bi se izbeglo neujednačeno postupanje izvršnih sudova", rekao je Bodiroga i dodao da su sada mogućnosti za ujednačavanje sudske prakse u postupku izvršenja i obezbeđenja znatno otežane.

Izvor: Vebsajt EurActiv, 9.7.2013.