Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODBORNICI SKUPŠTINE GRADA NOVOG SADA IMENOVALI SU DIREKTORE 16 JAVNIH PREDUZEĆA


Odbornici Skupštine grada Novog Sada imenovali su direktore svih 16 javnih i javno komunalnih gradskih preduzeća, koji su na tu dužnost izabrani na osnovu raspisanog konkursa.

Od 16 preduzeća, jedino dosadašnji vršilac dužnosti direktora Sportskog i poslovnog centra "Vojvodina" (Spens) nije imenovan za direktora, dok su u svim ostalim preduzećima dosadašnji vršioci dužnosti imenovani za direktore.

Predlog o imenovanju novih direktora pred odbornicima obrazložila je predsednica Komisije za imenovanje Marijana Dukić Mijatović, koja je kazala da je komisija sve prijavljene kandidate "izbodovala" nakon uvida u njihovu priloženu dokumentaciju i obavljenog intervjua.

"Nakon rangiranja kandidata prema broju bodova, Skupštini grada uputili smo spiskove sa našim predlogom na kojem su bila po tri prvoplasirana, ako je bilo više kandidata", rekla je Dukić Mijatović.

  • Odbornici su tokom zasedanja usvojili rebalans gradskog budžeta za 2013. godinu, čiji je ukupan obim, u odnosu na prvobitan, uvećan za oko tri milijarde dinara i iznosi 24,2 milijarde dinara.

Sednica, na kojoj je 109 tačaka dnevnog reda, počela je juče, ali je prekinuta sinoć, jedan sat posle ponoći.

Gradski sekretar za finansije Dejan Mandić je pojasnio ranije da se u rebalans budžeta ušlo po tri osnova.

Prvi je prinudna naplata na osnovu sudske presude u procesu sa ATP Vojvodinom, drugi je umanjenje sredstava usvajanjem seta poreskih zakona i treći prenos suficita koji je grad imao u prethodnoj godini, a koji je, kako je rekao, posledica nerealizovanih sredstava dobijenih putem kredita.

Gotovo kompletno povećanje budžeta u iznosu od oko tri milijarde dinara opredeljeno je za ulaganje u kapitalne investicije, dok za tekuću potrošnju nisu predviđena nova sredstava.

Najznačajnije kapitalne investicije su ulaganje u osposobljavanje devetog grobnog polja na novosadskom gradskom groblju, finansiranje izgradnje vrtića u Veterniku, čija je vrednost investicija 60 miliona dinara, projekat rekonstrukcije šest osnovnih i srednjih škola, kao i nabavka mehanizacije za potrebe javno komunalnih preduzeća "Put", "Čistoća", "Vodovod i kanalizacija" i "Gradsko zelenilo".

Pored toga, rebalansom su predviđena finansiranja projekata rekonstrukcije krova na Gradskom muzeju i sale Pozorišta mladih.

Odbornici opozicije su glasali protiv usvajanja rebalansa budžeta ističući da je "rasipnički", dok su predstavnici vladajuće koalicije tokom rasprave isticali da je rebalans dobar, obzirom da je doneo nova sredstva za kapitalne investicije.

Izvor: