Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POTREBNE IZMENE ZAKONA O RADU: KRIVIčNIM ZAKONIKOM JE PROPISANA NOVčANA KAZNA, ALI I KAZNA ZATVORA DO DVE GODINE ZA ONE KOJI NE ISPUNJAVAJU OBAVEZE IZ OBLASTI RADNOG ZAKONODAVSTVA I SOCIJALNOG OSIGURANJA


Država nedovoljno brine o tome da li radnici primaju zaradu, smatra predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković i dodaje da bi se izmenama Zakona o radu mogli uvesti određeni mehanizmi po kojima bi isplata zarada i doprinosa bila prva obaveza poslodavca, ali i da se obezbedi primena zakona.

Atanacković je za Tanjug ocenio da postojeći Zakon o radu treba da pretrpi značajne izmene, ali i da država, bez obzira na to kako će biti definisan odnos radnika i poslodavaca, mora obezbediti njegovu primenu.

"Država nedovoljno brine o tome da li radnik prima platu, pa se dešava da pojedini radnici nekoliko meseci ne primaju platu, što je u svetu nezamislivo", naveo je on.

Kako je dodao, zakon takođe nalaže poslodavcu i da plaća poreze i doprinose, ali se ni to ne dešava.

"Država ili nema mehanizme ili neke poslodavce posebno izuzima iz te obaveze", smatra Atanacković i ističe da bi, kada se govori o radno-pravnom odnosu, pre svega takve stvari trebalo eliminisati.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije nije mogao da precizira koliko poslodavca ne ispunjava svoje obaveze, ali je rekao da mu se čini da se njihov broj povećava zbog otežanih privrednih okolnosti.

"Po našem radnom zakonodavstvu osim što je obaveza da se odmah isplaćuju doprinosi i porezi, sama plata ne spada u neki prioritet, kao što je slučaj u mnogim zemljama", kazao je Atanacković.

On je naveo primer Rusije, gde, kako je rekao, poslodavci koji tri meseca ne isplate zarade, njihova preduzeća automatski se zatvaraju.

Mogli bi se uvesti neki mehanizmi po kojima bi zarade i doprinosi bili u prvom redu, zaključio je Atanacković.

Važećim zakonskim rešenjima predviđene su sankcije za poslodavce koji izbegavaju ili ne ispunjavaju svoje obaveze kada je reč o zaradama, rečeno je Tanjugu ranije u resornom ministarstvu.

Takođe, kako su naveli, i Krivičnim zakonikom je propisana novčana kazna, ali i kazna zatvora do dve godine za one koji ne ispunjavaju obaveze iz oblasti radnog zakonodavstva i socijalnog osiguranja.

I tokom nedavne posete Misije MMF-a Srbiji zaključeno je da je neophodno da se sve obaveze - od poreza do doprinosa na vreme i bez izuzetka izmiruju.

Podaci Poreske uprave pokazuju da dugovanja po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje iznose 143,2 milijardi dinara, za zdravstveno osiguranje su oko 60 milijardi dinara, a za porez na zarade 22,4 milijardi dinara.

Kako navode u Poreskoj upravi, reč je o podacima na dan 31. marta 2013. godine, a dug koji miruje nije obuhvaćen.

Predlog izmena i dopuna Zakona o radu u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike očekuju do kraja godine.

Izvor: Tanjug, 9.6.2013.