Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

AMANDMAN NA KRIVIČNI ZAKONIK, PROŠIRENJE NUŽNE ODBRANE


Šef resora Demorkatske stranke za pravosuđe Vladimir Todorić najavio je da će ta stranka podneti amandman na Krivični zakonik u vezi s pitanjem nužne odbrane, kako bi prava građana bila proširena.

Todorić je, na stranačkoj konferenciji za novinare, rekao da će DS podneti amandnam na Krivični zakonik "u smislu proširivanja prava građana na odbrani svog prebivališta, kuće i porodice".

Prema njegovim rečima, iako je 2.600, od ukupno 8.000 advokata koji brane optužene po službenoj dužnosti, tužilo državu zbog neisplaćenih zarada oko dve milijarde dinara, i koji odbijaju da preuzmu odbranu, to "ne sprečava pravosuđe da strankama naplaćuje ogromne takse".

"Pravosuđe donosi sramne presude, kao što su presude otporašima Nebojši Sokoloviću i Momčilu Veljkoviću, koje je 2000. godine pretukao Marko Milošević, što je i utvrđeno, a čiji je slučaj apsolutno zastareo. Oni su na kraju osuđeni da plate 822.000 dinara zbog toga što je slučaj zastareo i to je potupni apusrd", rekao je Todorić.

On je dodao da je apsurd i to što se "puštaju hiuligani i kriminalci na ulice, a ljudi koji su branili svoj dom od provalnika i nakromana bivaju stavljenu u pritvor".

Todorić je rekao da je stvorena sprega tužilaštva, bezbednosnih službi i tabloida, i u prilog toga naveo da su "neki tabloidi u izdanjima objavili vest da će biti uhapšeni pripadnici tzv. građevinske mafije u Novom Sadu".

"Ukoliko nisu dobili dojavu iz tužilaštva da se to sprema, nisu mogli da znaju. To se nije dešavalo 15 godina i vreme je da se međunarodne institucije pozabave ovim pitanjem, jer je očigleno da vlada zloupotrebljava podršku međunarodnih krugova za briselski sporazum za obračun sa opozicijom", zaključio je Todorić.

Izvor: Tanjug, 9.6.2013.