Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT IZMENA ZAKONA O RADU: NAčIN ISPLATE OTPREMNINE, TRAJANJE RADA NA ODREđENO VREME I OBRAčUN ZARADA SAMO SU NEKE OD STAVKI NOVOG ZAKONA, KOJI BI DO KRAJA GODINE TREBALO DA SE NAđE PRED POSLANICIMA


Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada, kaže za Kurir da radna grupa još nije pripremila konkretan nacrt izmena Zakona o radu, ali da bi on trebalo da bude u interesu kako poslodavaca tako i radnika.

Jedna od novina je to da poslodavac radniku neće morati da isplaćuje otpremninu prema ukupnim godinama radnog staža, već samo za onaj period koji je on proveo kod njega. Na taj način poslodavac više neće osećati strah da na neodređeno vreme zaposli iskusno i stručno lice starije od 50 godina - objašnjava on.

Martinović dodaje da se tako otklanja diskriminacija na osnovu starosti.
- Biće smanjen i procenat rada na crno, a povećaće se broj ugovora na neodređeno vreme - objašnjava on. Pored toga, obračun za vreme odsustvovanja s posla neće vršiti na osnovu proseka iz poslednja tri meseca, već na osnovu osnovne zarade uz minuli rad.Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca Srbije, slaže se da će novi zakon o radu olakšati uslove za zapošljavanje i omogućiti poslodavcu da smanji procenat rada na crno.

- Od 2008. više od 50 odsto firmi, odnosno svaka druga, ugasilo se u prvoj godini poslovanja. Vlasnici su zbog toga bili primorani da radnicima daju ugovore na određeno vreme i da ih, mimo svoje volje, otpuštaju. Sada produženje trajanja rada na određeno vreme s godinu dana na tri godine stvara povoljniju klimu i za poslodavca i za radnika, koji će odmah nakon tog roka biti zaposlen za stalno - objašnjava Rajić.

On naglašava da se prosvetni i zdravstveni sindikati, ali i većina državnih službenika protivi ovim izmenama, jer je činjenica da se u javnom sektoru nalazi najviše onih koji imaju staž od po 20 i više godina.

Izvor: Prelistavanje.rs, kurir-info, Sanja Ilić