Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

RASTEREĆENJE PRIVREDE - GLAVNI CILJ NAJAVLJENIH IZMENA PORESKIH ZAKONA


Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić izjavio je da će najavljene izmene poreskih zakona rasteretiti privredu, pre svega mala i srednja preduzeća, i da će pogoditi samo one lokalne samouprave koje nisu uložile napor da privuku investitore na svoju teritoriju i tako povećaju broj radnih mesta.

Ljubić je, u izjavi za Tanjug, istakao da su najavljene izmene nastavak plana koji Ministarstvo finansija i privrede sprovodi radi lakšeg poslovanja privrede i trebalo bi da je rasterete za oko 1,7 milijardi dinara na godišnjem nivou. On je podsetio da su neke od ključnih mera smanjivanje stope poreza na zarade sa 12 na 10 odsto, povećanje neoporezivog iznosa plate sa oko 8.700 na 11.000 dinara, kao i povećanje stope doprinosa za obavezno penzijsko osiguranje na teret zaposlenog za dva odsto, odnosno sa 22 na 24 odsto.

Ljubić je naglasio i da su opštine u Srbiji, prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 47/2011 i 93/2012), dobile značajan novac na raspolaganje, ali da ga mnoge ne koriste na pravi način.

"Sprovođenje ideje decentralizacije - da opštine preuzmu stvari u svoje ruke i da počnu da se bave privredom na svojoj teritoriji, poprilično je šarenolika u Srbiji. Imate opštine koje su taj novac iskoristile da privuku investitore, da naprave što veći broj radnih mesta, tako da na njih ovo smanjivanje stope poreza na zarade uopšte ne utiče", naveo je on.

Prema njegovim rečima, izmene će uticati na one opštine koje se nisu bavile privredom u prethodnom periodu i nisu shvatile da decentralizacija znači i konkurenciju među opštinama u privlačenju investicija, već su dobijeni novac iskoristile za neke druge namene i imaju jednog ili nijednog investitora na svojoj teritoriji. Ministarstvo donosi zakone da bi bilo bolje privredi, a ne opštinama, ali ukoliko je bolje privredi u tim opštinama, biće bolje i samim opštinama, precizirao je Ljubić.

"Ponašanje lokalnih samouprava mora biti usmereno na privlačenje investicija, da učine ambijent u svojim opštinama takvim da što veći broj investitora dolazi upravo kod njih, a da nemamo situacije, kakve imamo danas, da privredni subjekti iz jedne opštine prelaze u drugu zato što je ona mnogo fleksibilnija ili je u njoj mnogo lakše poslovati", dodao je on.

Ljubić je napomenuo i da statistički podaci dokazuju da mere koje Ministarstvo finansija i privrede sprovodi od septembra prošle godine daju rezultate i da je Srbija zabeležila u prvom kvartalu privredni rast od 1,9 odsto, posle skoro godine recesije, kao i da je samo u martu imala izvoz od 857 miliona evra.

Podsetivši na reforme koje se sprovode u radu Poreske uprave, on je istakao da čitavim paketom mera i njihovom sinhronizacijom ministarstvo pokušava da pomogne privredi, pre svega malim i srednjim preduzećima, jer ona predstavljaju "kičmu" srpske privrede.

Izvor: Tanjug, 9.5.2013.