Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USKORO MREŽA SLUŽBI ZA POMOĆ I PODRŠKU OŠTEĆENIMA I SVEDOCIMA


Pomoćnik ministra pravde i državne uprave LJiljana Blagojević je na prvom sastanku Nadzornog odbora projekta "Uspostavljanje mreže službi za pomoć i podršku oštećenima i svedocima" pri sudovima opšte nadležnosti u Republici Srbiji, izrazila očekivanje da bi ovaj projekat trebalo da bude realizovan do decembra 2013. godine.

"Kako je Srbija na putu ulaska u zajednicu evropskih država, potrebno je uskladiti veliki broj zakona i drugih pravnih akata sa propisima EU. U tom cilju, zajedničkim snagama pružićemo podršku oštećenima i svedocima tokom krivičnog postupka", rekla je LJiljana Blagojević, napominjući da je Visoki savet sudstva krajem januara 2012. godine formirao radnu grupu koja je izradila Nacrt predloga izmena i dopunama Zakona o uređenju sudova koji će ommogućiti osnivanje službi za pomoć i podršku oštećenima i svedocima pri sudovima opšte nadležnosti u Republici Srbiji.

"Pored zakonskih okvira, formiraćemo i određene službe za pružanje podrške, organizovaćemo treninge za sudije i tužioce, opremićemo prostorije za žrtve i svedoke, kao i angažovati druge stručnjake koji će nam biti od pomoći", istakla je LJiljana Blagojević.

Pomoćnik ministra LJiljana Blagojević je na kraju sastanka izrazila zahvalnost Misiji OEBS-a u Srbiji koja je nedavno započela implementaciji ovog projekta, donirajući neophodna sredtva za njegovu realizaciju.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde i državne uprave, 9.5.2013.