Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACIONALNA ANTIKORUPCIJSKA KAMPANJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE


Kampanja protiv korupcije, koja Srbiji godišnje "otme" 350 škola ili 7.500 medicinskih aparata, realizuje se iz IPA predpristupnih evropskih fondova, a za treću fazu kampanje koja će početi sutra, izdvojeno je 186.000 evra.

DIREKTORKA AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE TATJANA BABIĆ prilikom predstavljanja kampanje novinarima, rekla je da je njen cilj podizanje svesti o korupciji jer je potrebno i kod građana i kod javnih funkcionera stvoriti svest šta je korupcija.

Ciljevi nacionalne antikorupcijske kampanje su, dodala je Babić, da se prikaže koliko korupcija košta, da se javnost upozna sa mehanizmima borbe protiv te pojave, da se građani podstaknu da budu aktivni borci protiv korupcije.

  • Borba protiv korupcije, dodala je Babić ne može da se birokratizuje i da njen nosilac bude jedna institucija.

Babić je rekla i da se korupcija za neke nosioce javnih funkcija podrazumeva, zbog čega je potrebno da ona krene odozgo i da upravo javni funkcioneri prvi pokažu odgovornost.

PREDSTAVNICA DELEGACIJE EU U SRBIJI JOLANDA SAN HOZE navela je da ta Delegacija podržava borbu protiv korupcije u Srbiji i jačanje Agencije, ali da je za borbu protiv te pojave potrebno i aktivno učešće medija.

"Korupcija je fenomen protiv koga se nije lako boriti. Kampanje će demonstrirati koliko korupcija podriva zdravo funkcionisanje ekonomije i koliko negativno utiče na budžet, pravo na bolje zdravstvo i ostvarivanje drugih ljudskih prava", navela je San Hoze.

Ona je dodala i da cifre o raširenosti korupcije u Srbiji imaju opipljiv negativan efekat na srpsku privredu, kao i da je neophodno krivično gonjenje odgovornih, sankcionisanje korupcije i stvaranje nulte tolerancije prema njoj.

EU je do sada, navela je San Hoze, investirala tri miliona evra u borbu protiv korupcije, a aktivna je i u implementaciji projekta Saveta Evrope koji će unaprediti policijske i pravosudne kapacitete u sankcionisanju korupcije, kao i u podršci sprovođenja Strategije za borbu protiv korupcije.

Kampanja će trajati u naredne četiri nedelje, počela je na društvenim mrežama, u toku je pokretanje mikro-sajta, a od 10. aprila se seli na televizije, štampu i radio stanice.

Spot za borbu protiv korupcije, u kome se između ostalog navodi da korupcija Srbiji svake godine ukrade 350 škola ili 7.500 medicinskih aparata, emitovaće se na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću - RTS, B92, Pink i Prva.

Izvor: Tanjug