Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UTVRĐEN TEKST UGOVORA O OSNIVANJU RAZVOJNOG FONDA VOJVODINE U SKLADU SA ZAKONOM O RAZVOJNOM FONDU


Vlada Vojvodine je utvrdila tekst ugovora o osnivanju Razvojnog fonda Vojvodine i ovlastila pokrajinskog sekretara za finansije Zorana Radomana da ga potpiše sa predstavnikom koga ovlasti Vlada Srbije, saopštio je Biro za odnose sa javnošću pokrajinske vlade.

Zakonom o Razvojnom fondu su uređeni osnivanje, položaj, način finansiranja, poslovi, upravljanje, kontrola rada, nadzor i druga pitanja od značaja za rad Razvojnog fonda.

Razvojni fond će biti osnovan zajedničkim učešćem pokrajine Vojvodine sa 78,11 odsto i države Srbije u odnosu 21,89 procenata.

Kako se navodi, ugovorom se uređuje ko su članovi Fonda, poslovno ime i sedište, delatnost, osnovni kapital, prava, obaveze i odgovornosti, dobiti i plaćanja, organi, nadležnosti i način rada organa Fonda, sticanje i raspolaganje imovinom i druga pitanja.

Potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović je za Radio-televiziju Vojvodine izjavio da je današnja odluka samo jedan proces koji Vlada Vojvodine nastavlja nakon 30. decembra 2012. kada je Skupština Srbije usvojila odgovarajući zakon da to omogući.

"Dat je rok od osam dana i mi smo iskoristili poslednji trenutak da danas donesemo takvu odluku. Obzirom da je na nivou predstavnika Ministarstva finansija i predstavnika Vlade Vojvodine test usaglašen, u njemu nema ničeg spornog i očekujem da će i Vlada Srbije u narednih nekoliko dana doneti tu formalnu odluku da se potpiše ugovor o osnivanju Fonda", rekao je Petrović.

Vlada Vojvodine je prihvatila i informaciju o potrebi formiranja Komisije za sprovođenje postupka preuzimanja i vođenje pregovora o preuzimanju imovine i obaveza Razvojne banke Vojvodine.

Za člana Komisije kao predstavnik Vojvodine predložen je Zoran Radoman, a kao predstavnik Razvojne banke Vojvodine Goran Kostić.

Vlade Srbije i Vojvodine su početkom decembra potpisale sporazum po kojem će status Razvojne banke Vojvodine biti rešen po modelu prenosa imovine i obaveza na neku drugu banku i Razvojni fond Vojvodine.

Izvor: Beta, RTV