Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MEMORANDUM O SARADNJI MINISTARSTAVA KULTURE SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE


  • Memorandum o saradnji između Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za 2013, 2014. i 2015. godinu potpisan je u cilju promocije tradicije, istorije, kulture, jezika i pisma dve zemlje, kao i saradnje u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa, savremenog kulturnog stvaralaštva i kreativnih industrija.

"Ovo je sasvim logičan korak kada su u pitanju naše dve zemlje i na ovaj način se formalno ispunjava nešto što već postoji - veza između Republike Srbije i Republike Srpske", istakao je ministar Petković.

On je naglasio da će se tesne veze koje postoje sada produbljivati i da ih Memorandum samo dodatno obavezuje da istraju u tome.

"Očekujem da će potpisivanje ovog Memoranduma biti primer ne samo za region, već i za Evropu, pre svega zbog pomoći koju Republika Srbija može da pruži Republici Srpskoj u oblasti kinematografije, a to je prenošenje iskustva za lakši pristup evropskim fondovima", dodao je Petković.

Memorandum se odnosi na redovnu razmenu informacija o stanju u oblasti kulture, realizaciju zajedničkih projekata, zajedničko učešće u međunarodnim i regionalnim projektima, edukaciju i usavršavanje stručnjaka u oblasti kulture, učešće na stručnim i naučnim skupovima i seminarima, podsticanje saradnje akademija umetnosti, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture Srbije.

Ministarstva će podržavati i unapređivati saradnju institucija iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, saradnju u okviru svojih institucija.

Radiće na stvaranju uslova za unapređivanje kreativnih industrija, zajedničko učestvovanje i saradnju u okviru međunarodnih i fondova Evropske unije, kao i na podsticanju i unapređivanju međusobnih odnosa i saradnje između ustanova kulture, umetničkih udruženja i kulturnih stvaralaca.

Polazeći od tehnoloških inovacija u oblasti kulture, naročito digitalizacije, podržaće stručna i naučna istraživanja u kulturi, unapređenje rada ustanova i drugih subjekata u kulturi, sa ciljem da se doprinese što kvalitetnijoj razmeni iskustava na polju transfera tehnologije, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Izvor: Tanjug