Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NOVI ZAKON O ŠTRAJKU: ZAPOSLENI IMAJU MOGUĆNOST DA IZRAZE NEZADOVOLJSTVO SVOJIM SOCIJALNO-EKONOMSKIM POLOŽAJEM SAMO NA SVOM RADNOM MESTU, POSLODAVAC MOŽE DA OTPUSTI ZAPOSLENOG AKO JE NEZAKONITO ŠTRAJKOVAO SAMO PO ODLUCI SUDA


Novi zakon o štrajku, koji je u najvećoj meri pripremljen i početkom naredne godine bi trebalo da se nađe pred parlamentom, veoma je rigorozan i represivan kada su u pitanju štrajkači i njihova prava, a prilično darežljiv kada je reč o poslodavcima, ocenjuju sindikalni predstavnici.

Ovim zakonom ide se naruku poslodavcima, jer se ne dozvoljava da im se nanese šteta obustavom rada. Propisi se menjaju pod uticajem Saveta stranih investitora i MMF-a

 

  • Oni upozoravaju da odredba po kojoj zaposleni imaju mogućnost da izraze nezadovoljstvo svojim socijalno-ekonomskim položajem samo na svom radnom mestu obesmišljava instituciju štrajka.

Zoran Mihajlović, potpredsednik Veća samostalnih sindikata Srbije, za Press kaže da su rešenja koja su predložena neprihvatljiva.

-          Ako se ne usvoje naše primedbe, dobićemo zakon po kome neće biti više protesta na ulicama, ispred Vlade ili blokade saobraćajnica. Ovim zakonom ide se naruku poslodavcima jer se ne dozvoljava da im se nanese šteta obustavom rada, što je u suštini i osnovna kazna za neadekvatnu naknadu za rad zaposlenih - kaže Mihajlović za Press, i dodaje da je zakon rađen pod uticajem Saveta stranih investitora i MMF-a.

S njim se slaže i predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost" Zoran Ilić.

U Uniji poslodavaca Srbije smatraju da novi zakon nije u potpunosti zaštitio imovinu privatnih vlasnika od štrajkova.

- Niko od štrajkača do sada nije odgovarao za finansijsku štetu koja je naneta privatnim poslodavcima, iako je većina tih protesta bila nelegalna. Tražimo da se zakonom poslodavcu, kao odgovor na štrajk, omogući zatvaranje fabrike kako bi zaštitili svoju imovinu - kažu u Uniji poslodavaca.

  • Zakonom se utvrđuje i mogućnost da poslodavac može da otpusti radnika ako se dokaže da je štrajkovao na nezakonit način. Naši štrajkovi uglavnom su bili nezakoniti jer su se odvijali na ulici, pa će se novim zakonom i ono malo prava koja su radnici imali izgubiti - ističe Mihajlović.

Zoran Martinović, državni sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku, ističe da je ovaj nacrt zakona bolji od dosadašnjeg i da je usaglašen sa Ustavom.

  • Protest može biti organizovan i na drugom mestu, ali u tom slučaju mora biti, u skladu sa Zakonom o okupljanju građana, prijavljen MUP-u. Novi zakon ide naruku zaposlenima jer je do sada poslodavac mogao da im sam da otkaz ako su prekršili zakon, a po novom bez suda to ne može - tvrdi Martinović, i dodaje da zakon nije restriktivan.

Ni zaštitnik prava građana Saša Janković nije mogao da oceni da li su neka prava radnika Zakonom o štrajku ugrožena.

- Niko mi nije uputio zahtev da se to razmotri i ja ne bih mogao da dajem ocene jer zakon još nije ušao u proceduru - rekao je Janković za Press.

Izvor: Slađana Vukašinović, pressonline