Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NAPREDAK U VLADAVINI PRAVA


Srbija je napravila značajan napredak u vladavini prava, rekao je danas ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić.

On je na okruglom stolu Započinjanje pregovora sa EU i vladavina prava u Srbiji" istakao da Srbije "nije svetlosnim godinama daleko od Evrope."

"Najvažnije je da samo podignemo stepen odgovornosti. U zakonodavnom smislu smo blizu. U primeni kaskamo i uloga civilnog sektora i države jeste da urade sve na planu primene", rekao je Ružić.

On je izrazio uverenje da će formatiranjem zakonskih rešenja kakva postoje u Evropi biti sprečene sve zloupotrebe ili odugovlačenja.

Šefica pregovaračkog tima Srbije za članstvo u EU Tanja Miščević rekla je da kao građanka još ne može biti zadovoljna pravosuđem.

"Zadovoljna sam onim što imamo kao ideju u reformi pravosuđa i policije i tu je EU da nam pomogne, da razumemo šta treba da ima stabilna država", rekla je Miščević.

"Ne obećavamo laka rešenja, ali brzo moramo osetiti boljitak", poručila je Miščević na okruglom stolu pred predstavnicima lokalnih vlasti i civilnog sektora.

Na okruglom stolu učesnici su ukazali na činjenicu da više od dvadeset godina traje montirani sudski proces protiv 24 Bošnjaka koji su 1993. godine optuženi za ugrožavanje teritorijalnog integriteta SR Jugoslavije.

Oni su oslobođeni optužbi i proglašeni nevinim, ali i dalje od države nisu dobila odštetu za dane provedene u zatvoru, kao i za nadoknadu zarada i sudskih troškova.

Izvor: RTV