Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraMINISTRI FINANSIJA EVROZONE U LUKSEMBURGU TREBA DA LANSIRAJU DUGO IŠČEKIVANI EVROPSKI STABILIZACIONI MEHANIZAM (ESM), VREDAN 500 MILIJARDI EVRA


Ministri finansija 17 zemalja koje kao valutu koriste evro sastaju se svega deset dana uoči samita lidera EU u Briselu, u vreme relativnog mira na tržištima, nakon meseci turbulencija i neizvesnosti oko budućnosti Španije, prenela je agencija AFP.

Na sastanku će formalno biti pokrenut ESM, ključni korak ka izgradnji odbrambenog zida evrozone u vreme dužničke krize koja je monetarni blok gurnula u recesiju.


Evropski zvaničnici su u petak poručili da ne očekuju da će Grčka dobiti zeleno svetlo za nastavak isplate pomoći ni u Luksemburgu ni 18. i 19. oktobra u Briselu. "Trojka" kreditora, EU, Evropska centralna banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond, pregovaraju sa Grčkom o dodatnoj budžetskoj štednji, a Atina insistira da je uradila sve što je mogla i da joj je potrebno više vremena da ispuni dogovorene ciljeve.

Grčka ne može da traži od svog naroda da prihvati novu strogu štednju, izjavio je u petak grčki premijer Antonis Samaras, upozorivši da će njegova prezadužena zemlja, ukoliko tranša od 31,5 milijardi evra ne stigne uskoro, ostati bez novca idućeg meseca.

Uoči sastanaka evrozone i EU, Španija je bila u centru pažnje zbog neodlučnosti oko toga da li da zatraži paket pomoći, što bi aktiviralo ESM i program kupovine obveznica koji je najavila ECB. ECB je navela da će intervenisati kupovinom državnih zapisa prezaduženih zemalja, ali tek kada one formalno zatraže pomoć ESM, koja dolazi uz uslove.

Španski ministar ekonomije Luis de Gindos izjavio je prošle nedelje da Španiji "uopšte" nije potreban paket pomoći i insistirao da su teške mere štednje koje sprovodi vlada u Madridu način da se zemlja vrati na pravi put.

Izvor: Tanjug