Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA SRBIJE PLANIRA DONOŠENJE UREDBE ZA ZAŠTITU DOMAĆE PROIZVODNJE


Pomoćnica ministra trgovine Srbije Bojana Todorović  je podsetila da je posle sastanka zemalja CEFTA 22. jula, kada su sve članice ocenile makedonsku Uredbu o ograničavanju uvoza pšenice, kao nezakonitu, i kada je zatraženo njeno ukidanje, Makedonija prihvatila da je u "razumnom vremenskom roku ukine", bez preciziranja datuma.

"Mi u vladi iz dva razloga smatramo da je to period oko mesec dana, jer želimo da poštujemo standarde međunarodne prakse, a radi se i o sezonskoj robi", rekla je ona.

Kako je dodala, Ministarstvo trgovine je u stalnom kontaktu sa Ministarstvom poljoprivrede čiji je sektor ugrožen, da bi predložili vrstu proizvoda i način zaštite.

"Još nije odlučeno koji će proizvodi biti obuhvaćeni kontra-merom, ali će to sigurno biti najznačajniji poljoprivredni izvozni proizvodi Makedonije, kao što su sezonsko voće i povrće, a možda i vino", reka je ona.

Todorović je navela da neće biti potrebe da se Srbija ponovo obraća organima CEFTA jer pravila procedure ostavljaju mogućnost da bez novih sastanaka Srbija može da se zaštiti preduzimanjem recipročnih mera.

Po njenim rečima, još nema procene gubitaka koje su, zbog primene makedonske uredbe, pretrpeli izvoznici brašna i pšenice.

"Mera je počela da se primenjuje 1. jula, a tek sada se dobijaju statistički podaci o prometu brašna i pšenice iz Srbije na tržište Makedonije, pa će tek sredinom avgusta moći da se vidi koliki je pad izvoza", navela je ona.

Kako je podsetila, sličnu meru Makedonija primenjuje nekoliko godina i u mesecima kada ona važi izvoz određenih proizvoda bude manji dva do četiri puta nego u mesecima kada ta mera nije na snazi.

"Srbija u Makedoniju godišnje izvozi oko 50.000 tona pšenice i između 30.000 i 40.000 tona", kazala je ona.

Todorović je najavila da bi države članice mogle da se na jesenjem zasedanju CEFTA dogovore o tome da se, u koliko se slične mere ponavljaju godinama, omogući da kontra-mere mogu da se odmah uvedu, bez duge procedure.

Mera kojom je makedonska vlada ograničila uvoz brašna i pšenice iz Srbije, predviđa da makedonski uvoznici moraju da za kilogram uvezene pšenice kupe tri kilograma domaće, a za kilogram uvezenog brašna četiri kilograma domaćeg žita.

Izvor: RTV