Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NEOPHODNO ŠTO PRE IMENOVATI DRŽAVNU DELEGACIJU ZA PREGOVORE SA EU


Zamenik predsednika Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Laslo Varga izjavio je da će Srbija imati problema ukoliko prve dane septembra dočeka bez državne delegacije koja će voditi pregovore sa Evropskom unijom.

  • "To ne znači samo da izaberemo šefa pregovaračkog tima, već i da odlučimo da li će hijerarhijski iznad njega biti ministar spoljnih poslova ili neki potpredsednik vlade zadužen za EU integracije. Moramo imati jasno definisanu strukturu", rekao je Varga u intervjuu "Večernjim novostima".

On smatra da svako odlaganje može negativno da utiče na proces pridruživanja.

Na pitanje da li bi bilo dobro da formiramo nacionalni odbor za praćenje pregovora, u koji bi bili uključeni i država i društvo, kao što je to bilo u slučaju Hrvatske, Varga je odgovorio da i sada pri Vladi Srbije ima Savet za evropske integracije koji nije funkcionalan, iako su u njemu kako članovi nevladinog sektora, tako i predstavnici sindikata i mnogi drugi.

"Njegova uloga je više protokolarna. Zato mislim da nije toliko važna forma, već suština", dodao je on.

Varga smatra da što pre treba da usvojimo novu rezoluciju o EU, koja bi jasno podelila uloge.

"Ona je neophodna kako bi se jasno definisala pravila rada tokom pregovaračkog procesa. Mora se tačno znati koja će biti zaduženja vlade, a koja Skupštine. Nažalost, uprkos najavama, na tom dokumentu, koliko ja znam, još se ništa ne radi", rekao je Varga.

On je kazao da je uloga poslanika, osim kada su morali da odgovaraju na upitnik Evropske komisije, bila minorna u ovim procesima i izrazio nadu da neće biti tako i ubuduće.

"Bolje je da postoji širi spektar interesa, jer ćemo bolje definisati naše stavove ukoliko je uključeno više ljudi u donošenje odluka", rekao je Varga u intervjuu objavljenom u elektronskom izdanju "Večernjih novosti".

Izvor: Tanjug