Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraPREDSEDNIK USTAVNOG SUDA: „AKO USTAV KAŽE DA SU ODLUKE US KONAČNE, IZVRŠNE I OPŠTEOBAVEZUJUĆE, ONDA NEMA NIKAKVOG ODBIJANJA IZVRŠENJA ODLUKE MA KOLIKO SE ONA NEKOME NE SVIĐA“


Statistika Ustavnog suda Srbije pokazuje da su građani podneli čak 12.533 ustavne žalbe, da su sudije rešile 819, a čak u 70 odsto slučajeva presudile da je građanima povređeno pravo na suđenje u razumnom roku pred redovnim sudovima.

Dobar deo građana koji su dobili spor, pa čak i odštetu, i pored odluke US u svoju korist, morao je ponovo da presavije tabak protiv suda u kome se vodi maratonska parnica, jer sudije odbijaju da brže sude. Uprkos tome što posle odluka Ustavnog suda nema žalbe.

- Jasno je da se takav stav redovnog suda ne može tolerisati i on je apsolutno pravno nedopušten - kaže "Novostima" predsednik US Dragiša Slijepčević. - Mi ćemo u postuku koji će uslediti po ovim podnescima utvrditi da li su tačni ti navodi i saglasno tome preduzeti određene mere. To je samo pokazatelj u kojoj se meri, u državi Srbiji, oni koji su u prvom redu pozvani da poštuju Ustav i zakon i odluke US, ponašaju u skladu sa najvišim pravnim aktom naše zemlje. Jer, ako Ustav kaže da su odluke US konačne, izvršne i opšteobavezujuće, onda nema nikakvog odbijanja izvršenja odluke ma koliko se ona nekome ne sviđa.

Prema Slijepčevićevim rečima, US će „ubrzo biti u prilici da se izjasni" o nacrtu jedne od odluka. Naglašava da je neizvesno kakava će ona biti, ali pod pretpostavkom da US oceni u nekom slučaju da neizabrani delilac pravde treba da se vrati u sudnicu, "pitanje će morati da bude razrešeno odgovarajućom odlukom VSS".

- To je jedini državni organ koji može da donese odluku o izboru sudija na stalnu sudijsku funkciju - objašnjava predsednik US. - Ne postoji nikakva mogućnost da se to učini zakonom ili nekim drugim aktima ili odlukama koje se mogu čuti u poslednje vreme.

Ipak, najveći problem oko poštovanja odluka US, napravili su - političari u slučaju blanko ostavki. Naime, iako su "pale" u Ustavnom sudu, organi u opštinama koji su bili nadležni da sprovedu tu odluku, odbili su da izmene propise kojima su odbornicima oduzeti mandati. Slično je reagovao i Upravni sud i slučaj je, na kraju, ponovo završio u Ustavnom sudu. 

Izvor: E. RADOSAVLJEVIĆ, novosti