Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraUNIVERZITET U BEOGRADU IZDAO DO SADA 5.600 SVEDOČANSTAVA ZA STUDENTE KOJI SU ŠKOLOVANJE ZAVRŠILI PO "BOLONJI", ALI HILJADE SVRŠENIH STUDENATA JOŠ ČEKA SVOJU DIPLOMU


Hiljade studenata Univerziteta u Beogradu koji su školovanje završili po "Bolonji" i dalje čekaju na diplomu. U odnosu na početak godine, kada je bilo izdato tek hiljadu dokumenata, stvari su se pomerile sa mrtve tačke, a pojedini fakulteti ubrzali su proceduru. Tako je generaciji koja je studije upisala 2007. godine do sada uručeno 5.600 diploma i još 600 ih je u štampi.

U proceduri odobravanja je još 4.000 diploma. Ali tri fakulteta Univerziteta u Beogradu i dalje nisu ni počela da se bave "bolonjskim" dokumentima - Poljoprivredni, Geografski i Fizički fakultet.

- Uspeli smo konačno da kupimo softver Elektrotehničkog fakulteta za obradu podataka, koji nas je koštao 10.000 evra i još dodatnih 3.000 je godišnje održavanje sistema - kaže za "Novosti" Ivan Dojčinović, prorektor za nastavu Fizičkog fakulteta. - Sada unosimo podatke o akademcima i prvi mogu da očekuju izdavanje diploma od oktobra. Do sada ih je po "Bolonji" diplomiralo između 50 i 60.

Više puta plaćaju dok ne dobiju diplome, akademci, da bi konkurisali za posao, moraju da uzimaju potvrde o diplomiranju. One su oročene na šest meseci i koštaju, zavisno od fakulteta, i po nekoliko hiljada dinara. Tako da diplomirani stručnjaci, ako duže traže posao, moraju više puta da uzimaju istu potvrdu.

A procedura je takva da sve podatke fakulteti šalju Univerzitetu koji ih dalje obrađuje i daje u štampu u Zavod za izradu novčanica. Osim ova tri fakulteta, kažu u UB, ne izdaju se ni diplome Medicinskog i Farmaceutskog fakulteta, ali oni imaju petogodišnje integrisane studije, pa njihovi studenti školovanje tek privode kraju.

- Posetili smo sve fakultete koji imaju probleme da vidimo kako da se najbrže reše i da studenti više ne čekaju - kaže za "Novosti" prof. dr Ivan Obradović, direktor informacionog centra Univerziteta u Beogradu. - Osim loših, ima i dobrih primera, naravno. Najažurniji je, od početka, Elektrotehnički fakultet koji je do sada izdao više od hiljadu diploma. U poslednje vreme znatno se popravila i situacija na Filološkom, gde je, takođe, izdato više od hiljadu diploma.

Tehnički fakultet u Boru, dodaje, trebalo bi da bude ažurniji. Jedini koji se popravio, a bio je u grupi fakulteta koji uopšte nisu davali diplome bolonjcima jeste FASPER, koji je odnedavno počeo da ažurira podatke i šalje ih u rektorat.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Večernje novosti", 6.7.2012.