Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraPROJEKAT "LOGISTIKA U TRGOVINI NA ZAPADNOM BALKANU": Smanjenje procedura i vremena carinjenja donelo bi zemljama Zapadnog Balkana značajne uštede


Smanjenje procedura i vremena carinjenja samo za 10 odsto i pojednostavljenje ili eliminisanje samo 20 propisa iz ove oblasti, donelo bi zemljama Zapadnog Balkana uštedu od 10 miliona dolara u međusobnoj trgovini.

U periodu pripreme za ulazak u Evropsku uniju, regionalna privredna saradnja i dobri trgovinski odnosi veoma su značajni. Prepreke koje se povremeno javljaju u trgovinskom prometu, u vidu proceduralnih i administrativnih uskih grla, osetno usporavaju promet roba i usluga i negativno uticati na konačni bilans razmene.

Projekat "Logistika u trgovini na Zapadnom Balkanu" koji realizuje Međunarodna finansijska korporacija (IFC) uz podršku Evropske komisije i Instrumenta predpristupne pomoći (IPA), ima cilj da smanji regulatorna i administrativna ograničenja u prometu roba na Zapadnom Balkanu. U okviru navedenog projekta u Privrednoj komori Srbije održan je okrugli sto, na kome su u konstruktivnom dijalogu o proceduralnim i administrativnim uskim grlima u obavljanju trgovinskog prometa, definisni predlozi za njihovo pojednostavljenje ili otklanjanje.

Privredna komora Srbije i Forum komora CEFTA zemalja do sada su dale značajan doprinos u evidentiranju necarinskih barijera u međusobnoj trgovini i dostavili ih Sekretarijatu CEFTA radi inicijative za njihovo otklanjanje, rekao je moderator okruglog stola Milivoje Miletić, sekretar Odbora za regionalnu saradnju PKS.

U rad na rešavanju ovih problema uključena su, po rečima potpredsednika PKS Mihaila Vesovića, udruženja za saobraćaj, poljoprivredu - jer u razmeni dominiraju proizvodi iz te oblasti, udruženje za trgovinu i udruženje za hemijsku i industriju nemetala. Srbija ne prednjači u otklanjanju necarinskih barijera, ali da se privrednici pitaju, trgovina bi bila slobodna, rekao je Vesović, naglašavajući da slobodna trgovina ne mora da bude bez carina, već da treba da se odvija bez zadržavanja na granicama i bez mnogo procedura. Akreditaciono telo Srbije postalo je deo evropskog Akreditacionog tela, čime je postignuto priznavanje sertifikata, pa tako i pojeftinjenje robe koje je čini konkurentnijom. Međutim, kolone kamiona na našim granicama dovode do toga da nas evropski transport zaobilazi, a ovaj projekat pomaže da se taj problem reši, rekao je Vesović.

Violejn Konar - Lisi, projekt menadžer IFC, rekla je da se radi o projektu koji traje do juna 2014. godine sa budžetom od 1,5 miliona evra, uz dopunsko finansiranje klijenata. Po indikatorima za prekogranični trgovinski promet, koje je uspostavila Svetska banka, zemlje zapadnog Balkana nisu dovoljno uspešne. Smanjenje procedura i vremena carinjenja samo za 10 odsto i pojednostavljenje ili eliminisanje samo 20 propisa iz ove oblasti, donelo bi zemljama Zapadnog Balkana uštedu od 10 miliona dolara u međusobnoj trgovini, rekla je Konar-Lisi. Racionalizacija graničnih službi, bolja analiza rizika, smanjenje provera, efikasnija upotreba elektronskih sistema, bilateralno priznavanje sertifikata, pojednostavljivanje procedura i primena kućnog carinjenja samo su neki od načina da se ove uštede ostvare. Konar-Lisi je rekla i da je u okviru projekta tokom maja ove godine izvršena analiza carinskih procedura na većim regionalnim aerodromima i lukama na Dunavu, a od aprila do jula ove godine vrši se praćenje procesa prekograničnog prometa prerađenih poljoprivrednih proizvoda duž glavnih trgovinskih pravaca.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 8.7.2012.