Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraIZBORI U SRBIJI OTVORENI I IZUZETNO KONKURENTNI, NEOPHODNA DODATNA TRANSPARENTNOST


Parlamentarni izbori kao i prevremeni predsednički izbori u Srbiji 6. maja 2012. održani su u otvorenom i konkurentnom okruženju, ali je potrebno uložiti dodatne napore za poboljšanje transparentnosti izbornog procesa kao i funkcionisanje medija, izjavili su posmatrači u današnjem saopštenju za javnost.

Posmatrači su primetili da su birači imali mogućnost širokog izbora izmedju različitih političkih opcija, a takmičari su mogli slobodno da vode kampanje. Većina zainteresovanih strana u izbornom procesu je iskazala visoki stepen poverenja u profesionalizam izborne administracije. Na dan izbora komisije su profesionalno vršile svoje dužnosti. Uočeni su odredjeni proceduralni problemi, ali nije bilo ozbiljnih incidenata.

Nedostaje transparentnost u pogledu vlasništva nad medijima i vidljiva je potreba za ravnomernijim i jačim analitičkim pokrićem.

Uvodjenje jedinstvenog biračkog spiska predstavlja pozitivan korak, ali se sa njegovom primenom kasno počelo, te je stoga došlo do nedostatka transparentnosti prilikom sastavljanja samog spiska.

"Ovo su bili otvoreni i konkurentni izbori, zahvaljujući zakonskim reformama sprovedenim poslednjih nekoliko godina. Zadovoljstvo mi je da kažem da gradjani Srbije napreduju na svom putu u izgradnji punopravne demokratije radi suočavanja sa izazovima koji im predstoje,," rekao je Mateo Mekaći, specijalni koordinator koji predvodi ovu kratkoročnu posmatračku misiju Parlamentarne skupštine OEBS-a (PS OEBS).

"Izbori u Srbiji bili su u skladu sa većinom standarda za demokratske izbore Saveta Evrope. Gradjani su imali mogućnost za slobodan izbor izmedju velikog broja partija i predsedničkih kandidata. Ipak, medijska pokrivenost je mogla biti uravnoteženija. Što se tiče transparentnosti finansiranja kampanja, delegacija PSSE željno iščekuje izveštaj na tu temu od Agencije za borbu protiv korupcije," rekao je Žan Šarl Gardeto, šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE).

"Mi pozdravljamo napore medjunarodne zajednice kao i Beograda i Prištine zahvaljujući kojima su srpski gradjani na Kosovu mogli da ostvare svoje pravo glasa," on je dodao.

Korin Jonker, šef Ograničene misije OEBS/KDILJP za posmatranje izbora, izjavila je: "Zadovoljni smo što su izbori održani u mirnom okruženju. Takodje, drago nam je što vidimo da postoji veliko poverenje u izborni proces. Istovremeno, jasno se vidi iz našeg dugoročnog posmatranja da je od vitalnog značaja veća transparentnost kao i dalji razvoj tog poverenja, što je neophodno za jednu dinamičnu demokratiju. Ovde je uloga gradjana od ključne važnosti: oni treba da insistiraju na većoj otvorenosti svojih institucija."

Izvor: Vebsajt Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, 8.5.2012.