Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRIVATNI APOTEKARI POTPISAĆE UGOVOR O IZDAVANJU LEKOVA NA RECEPT SAMO POD USLOVOM DA ROK ZA PLAĆANJE BUDE 60 DO 90 DANA


Privatni apotekari potpisaće ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje o izdavanju lekova na recept samo pod uslovom da rok za plaćanje bude 60 do 90 dana, rekao je Tanjugu Dragutin Rajevac, predsednik Skupštine Saveza privatnih apotekara Srbije.

On je dodao da je neodrživo da rok za plaćanje bude 150 dana, a da potom vlasnici privatnih apoteka nemaju nikakve garancije da će taj rok biti i ispoštovan.

"Naše članstvo se pita zašto je rok za plaćanje 150 dana, kada je Fond rasterećen i oslobođen svih dugovanja. Kasa Fonda se puni svakoga dana, zašto da čekamo 150 dana. Normalan rok plaćanja je 60, eventualno 90 dana uz garanciju od Fonda da će izmiriti svoje obaveze", rekao je Rajevac.

On je poručio da sa ugovaranjem ne treba žuriti i da se mora neći kompromisno rešenje.

"Privatnike niko ništa ne pita. Do sada smo imali samo jedan sastanak u Fondu 18. oktobra, dok je drugi zakazan za 29. oktobar otkazan. Ako smo čekali 25 godina da uđemo u sistem, možemo čekati još, da se dogovorimo o svemu, jer samo tako možemo doći do kvalitetnog ugovaranja", naveo je Rajevac.

U suprotnom, on se, rekao je, pribojava da će se ponoviti scenario iz 1992. godine kada su privatni apotekari u vreme inflacije naterani da izdaju lekove na recept i većina ih je zbog toga bankrotirala.

"Bojim se da ta vremena opet dolaze. Kada Fond nema para oni se sete privatnika. Iza nas nema ko da stane, iza državnih apoteka staće država, lokalna samouprava", naveo je Rajevac.

On je naglasio da su i dražavne apoteke nespremne da uđu u tržišnu utakmicu sa privatnicima i da će problem sa kašnjenjem u plaćanju moći da premoste jedino lanci privatnih apoteka.

"Na tržištu će ostati samo lanci apoteka iza kojih često stoji značajan kapital najrazličitijeg porekla kome je profit jedini poslovni interes", naglasio je naš sagovornik.

Republički fond za zdravstveno osiguranje uputio je u petak, 4. januara, javni poziv svim privatnim apotekama koje imaju dozvolu za rad Ministarstva zdravlja, a koji su zainteresovani da izdaju lekove na recept, da se jave filijalama RFZO na čijem području se apoteka nalazi.

"Oni koji se prijave filijalama u najkraćem roku biće pozvani da potpišu ugovore. Sve filijale su dobile uputstva da nam šalju nedeljne izveštaje, tako da će biti potrebno još neko vreme da sagledamo koliko je privatnih apoteka zainteresovano za izdavanje lekova na recept", rekla je Tanjugu portpalolka RFZO Sanja Mirosavljević.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović ranije je najavila da će uslovi za ugovaranje za privatne apoteke biti isti kao i za državne apoteke, da moraju biti umrežene kako bi se pratio put recepta, da imaju u svakoj smeni po jednog farmaceuta i da rok za plaćanje bude 150 dana. 

Izvor: Tanjug, 8.1.2013.