Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NOVA PRAVILA ZA BANKE OD 2015. GODINE: BANKE SU DUŽNE DA IMAJU DOVOLJNO NOVCA U GOTOVOINI ILI IMOVINI


Međunarodno bankarsko regulatorno telo usaglasilo je pravila koja za cilj imaju da se obezbedi da banke imaju dovoljno novca u gotovini da prebrode krizu.

  • Pravila će se postepeno primenjivati od 2015, a banke imaju rok do 2019. da se prilagode tim pravilima koja zahtevaju da raspolažu dovoljnom količinom gotovine ili imovine, poput akcija, korporativnih i državnih obveznica koje se lako prodaju, kako bi opstale tokom snažne 30-dnevne krize.
  • Telo koje nadgleda Bazelski komitet za nadzor banka saopštilo je da će banke 1. januara 2015. morati da imaju 60 odsto te sume, da bi se naredne četiri godine dodavalo 10 odsto, kako bi 2019. novi standardi bilo potpuno sprovedeni.

Taj vremenski rok treba da obezbedi da novi standardi "ni na koji način ne ometaju kapacitete globalnog bankarskog sistema da finansira oporavak", rekao je posle sastanka u Bazelu Mervin King, šef kontrolnog tela Bazelskog komiteta za nadzor banaka koji postavlja međunarodna pravila.

Nova pravila bi trebalo da obezbede da se kreditori spreče da previše zavise od pomoći centralnih banaka koje su u prethodnih nekoliko godina finansijske sisteme finansirale velikim količinama novca.

King je rekao da "velika većina" najvećih svetskih banaka "već ima likvidnu aktivu znatno iznad minimuma koji zahtevaju ti standardi".

Nova pravila, koja su deo takozvanog Bazel tri paketa reformi, uvode se kako bi se sprečili novi potresi u finansijskom sistemu poput onoga koji je izvazvala propast banke Lehman Brothers 2008. godine, što je potom dovelo do velike ekonomske i finansijske krize u SAD i Evropskoj uniji.

Izvor: B92, Beta