Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA RS DONELA ODLUKU DA U 2013. GODINI OTVORI JOŠ 7 NOVIH KANCELARIJA ZA IZVRŠENJE ALTERNATIVNIH SANKCIJA: VLADA ZA SLEDEćU GODINU PLANIRA NOVE ZAKONE O PROBACIJI (USLOVNA I NADZIRANA SLOBODA) I O IZVRšENJU KRIVIčNIH SANKCIJA


Zbog malog broja kancelarija, sudovi nerado izricali alternativne sankcije.

Pošto je broj osuđenika koji služe kaznu kod kuće, uz elektronske narukvice, ili obavljajući različite poslove u javnom interesu, bukvalno dupliran, Vlada Srbije odlučila je da u 2013. otvori još sedam novih kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija.

Po rečima Zorane Vučićević, portparola Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, kancelarije će se otvoriti u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu, Užicu, Leskovcu, Čačku, Smederevu i Pančevu.

  • U ovim kancelarijama vršiće se nadzor nad sprovođenjem kazni. Poverenici će voditi računa o svakom osuđenom ponaosob - ako ide na posao, da li se vraća pravo kući, ako ne sme da napušta stan, da li je ispoštovao zabranu. Radiće se procene da li u određenoj kući postoje uslovi za elektronski nadzor i dostavljati redovni izveštaji Upravi - kaže Vučićević.

Ovakve ispostave već postoje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu, Somboru i Subotici. Zato su sudovi u drugim gradovima nerado izricali alternativne kazne. Ovo će se sada, sa širenjem mreže praćenja, promeniti.

U ovom trenutku 348 ljudi u Srbiji nalazi se u kućnom zatvoru s elektronskim narukvicama, a 38 ih obavlja rad u javnom interesu. Od početka godine njih 191 odslužilo je kazne rada, dok je od 5. januara 2010, kada je stavljena prva elektronska narukvica, njih 520 bilo kompjuterski praćeno.

  • Zato, u skladu s preporukama Evropske komisije, a i da bi se rasteretili domaći zatvori, koji su, uprkos amnestiji, i dalje prebukirani, Vlada za sledeću godinu planira nove zakone o probaciji (uslovna i nadzirana sloboda) i o izvršenju krivičnih sankcija. Očekuje se da će se posle toga broj osuđenih na alternativne kazne umesto zatvorskih drastično povećati.

Vlada će, takođe, po Zakonu u budžetu, sledeće godine izdvojiti 191,3 miliona dinara za unapređenje životnih uslova zatvorenika. Uz pomoć donacije Norveške biće rekonstruisan KPZ za maloletnike u Valjevu, a stiže i prva tranša kredita za izgradnju novog zatvora u Pančevu. 

Izvor: Naslovi.net, Vecernjenovosti.rs