Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA SMANJENA NA NIVO OD 10 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena i ona sada iznosi 10 odsto.

Imajući u vidu da se nastavlja smanjivanje inflatornih pritisaka i inflacionih očekivanja, Izvršni odbor očekuje da će se u oktobru međugodišnja stopa inflacije naći blizu donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja. S obzirom na to da je inflacija već na niskom nivou, Narodna banka Srbije će mere monetarne politike u narednom periodu usmeriti na zadržavanje inflacije u granicama cilja, konstatovao je Izvršni odbor.

Na pad međugodišnje stope inflacije, po oceni Izvršnog odbora, uz mere monetarne politike, utiču i pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, niska tražnja i relativna stabilnost kursa, kojoj doprinose veoma povoljna spoljnotrgovinska kretanja. Deficit tekućeg računa u toku trećeg tromesečja iznosio je svega 1,4 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda, i to u uslovima povećane ekonomske aktivnosti. Pored toga, očekivani efekti fiskalne konsolidacije i pozitivna kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima doprineće zadržavanju međugodišnje inflacije u granicama cilja naredne godine, ocenio je Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. decembra.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 7.11.2013.